Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

S løber fra løfter om nye veje i Hovedstaden

Transportminister Benny Engelbrecht (S) løber fra det, S sagde inden valget, mener Ole Birk Olesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glæden var stor i Hovedstaden, da jeg som transportminister sammen med resten af regeringen og Dansk Folkeparti fortalte, at vi ville udvide ringforbindelserne omkring København og udvide Amager- og Øresundsmotorvejen, og at vi havde fundet pengene til det i statsbudgettet. Det var i marts.

Der var også glæde, da Socialdemokraterne meddelte, at de ville det samme. Så uanset folketingsvalgets udfald ville vejprojekterne i Hovedstaden fra den blå trafikplan altså blive realiseret. Det lovede Socialdemokratiet.

Men nu kan vi konstatere, at intet er sikkert. Hvis vores nye regering bakker op om vejprojekterne i Hovedstaden, er der ellers bredt flertal for det sammen med os borgerlige. Vi vil nemlig stadig gerne sætte byggeriet i gang. Men socialdemokraterne er ikke sikre på, at de vil.

Det sagde transportminister Benny Engelbrecht (S) tirsdag i denne uge på et samråd, jeg havde indkaldt til. Væk var valgkampens tale om, at Hovedstadens vejprojekter skam også ville blive gennemført af en S-regering. Nu afhænger det af så mange ting: Om regeringen vil bruge pengene på »velfærd« i stedet, om det er grønt nok med Hovedstadens vejprojekter, om regeringens røde støttepartier vil være med til det, og om pengene måske i stedet skal bruges på at fylde det økonomiske hul i den røde Togfond.

Det er ikke godt nok. Det er faktisk endnu værre: Det er ikke ordentligt. Alle i Hovedstaden, som interesserer sig for disse vejprojekter, fik af Socialdemokratiet at vide, at de trygt kunne stemme socialdemokratisk ved valget. Igangsættelsen af byggerierne var lige så sikker med en socialdemokratisk regering som med en borgerlig – sagde de.

Men nu hvor valget er overstået, og mange fra Hovedstaden har stemt på Socialdemokratiet i tiltro til, at Mette Frederiksen og hendes folk også ville bygge veje i og omkring København, løber de fra det hele.

Jeg synes, at folk i Hovedstaden nu skal begynde at lægge et voldsomt pres på vores nye regering. En socialdemokratisk regering skal selvfølgelig leve op til de løfter, som Socialdemokratiet afgav i valgkampen. Flertallet for at udvide Hovedstadens veje er der, hvis S-regeringen vil være med. Pengene er fundet af den borgerlige regering før valget. Nu skal vi bare komme i gang. Ole Birk Olesen, transportordfører for Liberal Alliance