Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Rudersdals borgmester: Man må åbenbart gerne kritisere forældre, men...

Rudersdal Kommunes borgmester Jens Ive (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Ib Hedegaard Sørensen her i avisen, helt som sin socialdemokratiske fhv. formandskollega Preben Etwill, beskylder mig for minimalstat og Korsbæk, må det skyldes et ønske om at erstatte en seriøs debat om kvalitetsudvikling i fremtidens ældrepleje med et socialdemokratisk politisk dogme.

Jeg har ALDRIG talt om, at personlig pleje af vores svageste ældre skulle overgå til de pårørende. Tværtimod har jeg talt om bedre fordeling af opgaverne med mere tid til den gode faglige indsats, der ydes i ældreplejen.

Jeg har ALDRIG fremsat generelle beskyldninger om, at alle de pårørende ikke tager ansvar for deres ældre. Tværtimod har jeg direkte rost de fleste pårørende for at løfte pårørendeopgaven på fineste vis. Men der er også pårørende, tæt på deres ældre og ressourcestærke, og som alligevel mener, at de kan »overlevere« ansvaret helt til det offentlige. De bør som øvrige pårørende levere deres del af ansvaret. Ved fx at gå en tur med deres ældre, sørge for den ældres garderobe, hjælpe med at dække bord, m.m. Opgaver som ressourcestærke pårørende sagtens kan påtage sig og dermed frigøre tid til, at medarbejderne kan løse deres faglige opgaver.

I Rudersdal leverer medarbejderne en af Danmarks bedste ældrepleje til gavn for de mest udsatte ældre. På demensområdet er indsatsen i den nationale top. Men det gør ikke, at vi kan lade stå til og hvile på laurbærrene. Der skal fortsat kvalitetsudvikles og findes løsninger på morgendagens udfordringer. Alt andet vil være at svigte morgendagens ældre.

Jeg er lodret uenig i, at »Velfærds-Danmark« kan og skal erstatte familien. Vi ved, at ældre oplever ensomhed, ikke fordi de ikke er omgivet af frivillige og medarbejdere hver dag, men fordi de savner deres familie. Familie kan og skal ikke erstattes af »Velfærdsstaten«.

Paradoksalt er det, at det i dagens Danmark er helt i orden at påtale over for forældre, når de svigter deres børn, men det er tilsyneladende ikke i orden senere i livet at påtale over for børnene, når de svigter deres ældre. Så jeg vil også fremover »provokere« ved at invitere til en debat om, hvordan vi fortsat sikrer kvalitetsudvikling i ældreplejen i et forventningsafstemt samarbejde mellem medarbejdere, pårørende og frivillige. Jens Ive (V), borgmester, Rudersdal Kommune