Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Roskilde Festival bør kun være Clean Out Loud

»Min generation bliver ofte uretmæssigt kritiseret for at være dovne, overfølsomme og så videre. Men når det kommer til lige præcis kulturen på Roskilde, er kritikken ikke uretmæssig,« skriver Andreas Gram Drachmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Efter Roskilde Festival har der været en del diskussion om unge festivalgængerers forhold til skrald. Med god grund. Det giver ikke mening, at min generation på den ene side er historisk miljø- og klimabevidst, og på den anden side legitimerer de groteske mængder skrald på Roskilde Festival. Derfor er det også helt fortjent, at folk som Jan E. Jørgensen og Mikkel Andersson kritiserer de unges forhold til skrald på Roskilde.

Min generation bliver ofte uretmæssigt kritiseret for at være dovne, overfølsomme og så videre. Men når det kommer til lige præcis kulturen på Roskilde, er kritikken ikke uretmæssig. Her burde vi unge have selvindsigt nok til at indse, at den nuværende kultur ikke er bæredygtig.

Når kritikken opstår, er der ofte bare kommet en automatreaktion, hvor man har prøvet på pinlig vis at relativisere. Som en relativiserende automatreaktion bliver der sagt, at man ikke bør kritisere de unges kultur på Roskilde, når ens egen generation stadig flyver til Mallorca uden at bekymre sig om flyveturens klimabelastning. Men man kan jo godt kritisere begge disse ting.

Andreas Gram Drachmann, Nørrebro

»Andre har også argumenteret for, at oprydning er inkluderet i prisen, ligesom når man lejer et hotelværelse, men det holder ikke, da man på et hotel ikke køber sig ret til at totalsmadre et hotelværelse«


Andre har også argumenteret for, at oprydning er inkluderet i prisen, ligesom når man lejer et hotelværelse, men det holder ikke, da man på et hotel ikke køber sig ret til at totalsmadre et hotelværelse, fordi det forventes, at man efterlader hotelværelset i ordentlig stand. Det har unge også en moralsk forpligtelse til at gøre på Roskilde.

Der er dog heldigvis håb forude, da der er unge som tager den moralske forpligtelse på sig og rydder op efter sig selv. Det viser initiativer som Clean Out Loud og Silent & Clean, hvor gæsterne forpligter sig til at rydde op efter sig selv. Dem bør vi have mange flere af.

Det, der er brug for, er en strukturel ændring for at ændre kulturen. Derfor bør Roskilde Festival fra næste år som minimum gøre hele campingområdet til et Clean Out Loud-område. Det er den slags ansvarliggørelse af unge, vi har brug for, i stedet for at de unge også næste år gentager dette års hykleriske undskyldninger.

Andreas Gram Drachmann, København K