Ros til de Konservative og Berlingske

Formand for De Konservative Søren Pape kort inden deres gruppemøde i forbindelse med af partiet har erklæret mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjær Hansen (v) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den journalist, der er på jagt efter et saftigt citat, der kan rokke ved den politiske dagsorden, starter ikke med at ringe til en forsker.

Kendetegnende for forskere er nemlig, at de med ganske få undtagelser er principfaste, når det gælder det strengt faglige. De holder sig knivskarpt til at udtale sig om det, de selv ved noget om. Deres styrke er, at de bidrager til at kvalificere demokratiet ved udelukkende at udtale sig om forhold, der kan dokumenteres videnskabeligt.

Det betyder ikke, at politikerne skal lade sig styre af forskerne. De kan i princippet afvise det samlede input fra eksperterne med henvisning til, at de vil noget andet end det, fagfolkenes input kunne pege på.

I tilfældet med landbrugspakken ville der være 100 procent rene linjer, hvis den nu afgående fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) sagde, at hun gik ind for at hjælpe et kriseramt erhverv af med urimelige konkurrencevilkår mod til gengæld at acceptere mindre, måske umålelige forringelser af vandmiljøet i en periode. Men i stedet har hun misbrugt forskernes faglighed til at tegne et skønmaleri af pakken.

Som journalist har jeg arbejdet med miljøstof i 20 år. I den periode har jeg aldrig været ude for, at et enigt forskerkorps har udtalt sig så entydigt og skarpt, som tilfældet har været med landbrugspakken. Ingen af forskerne kunne genkende deres beregninger i det materiale, fødevare- og miljøminister Eva Kjer Hansen (V) har præsenteret Folketinget og offentligheden for. Det faglige grundlag for at udtale mistillid kan næppe blive mere indlysende.

Berlingske fortjener ros for at have tegnet et langt klarere billede af det faglige fundament under forhandlingerne om landbrugspakken, end det ministeren har lagt frem. Og de Konservative har fortjent deres fremgang i meningsmålingerne for at have politisk rygrad til at slås for princippet om, at en minister ikke må vildlede Folketinget. Og for dygtigt at kunne adskille landbrugspolitik fra ministeransvar.