Rør ikke ved DR

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturministeren (LA) og DF har i (u)skøn forening foreslået at vigtige dele af DR flyttes over på andre hænder. DR er landets dyreste kulturinstitution, men også den vigtigste i et lilleputland med under seks mio. mennesker med selvstændigt sprog og kultur. Det er ganske enkelt enestående. Der skal være nogen, der vedligeholder og fornyer dansk sprog og kultur samt synet på vores historie og vores helt særlige danske særpræg i en globaliseret verden. Jeg er derfor særdeles forundret over, at netop DF er på holdet af politikere, der vil atomisere DR.

Musikken i DR er på et højt kunstnerisk niveau, og DRs drama- og fiktionsafdeling er med sine produktioner en meget vigtig del af sprogvedligeholdelsen og sprogfornyelsen. Dansk sprog ville forsvinde, hvis ikke vi har institutioner, der passer og plejer vores sprog i en globaliseret verden. DRs dramaserier har vakt stor opmærksomhed ude omkring, og tyske medier bemærker f.eks., at serierne er en hovedforudsætning for bevarelse og fornyelse af dansk sprog, som ville forvitre, hvis de ikke var der.

DR er en stor maskine, men de opgaver, som DR varetager, er til gengæld meget skrøbelige. Det er forståeligt nok, at kommercielle medier synes, at DR er for meget. De burde dog i stedet takke staten for en institution, der varetager nogle væsentlige nationale opgaver, som også er en hovedforudsætning for deres egen eksistens. Pilles der for meget ved DRs konstruktion, er det danske særpræg truet. Den enkelte må selv vurdere, om det er godt eller skidt.