Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Riskærs opstillen beviser, at danskerne hverken respekterer deres demokrati eller deres parlament

Klaus Riskær Pedersen har en ny plan og pift, så hopper over 20.000 danskere på limpinden. At han har et strafferegister som er alenlangt, er gået i konkurs et antal gange og skylder 169 millioner kroner væk, spiller for disse 20.000 ingen rolle, skriver Nils Sjoegren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Klaus »Egon« Riskær

Så er det bevist. Endeligt. Danskerne har ingen respekt hverken for sit demokrati eller sit parlament. Egon… undskyld.. Klaus Riskær Pedersen har en ny plan og pift, så hopper over 20.000 danskere på limpinden. At han har et strafferegister som er alenlangt, er gået i konkurs et antal gange og skylder 169 millioner kroner væk, spiller for disse 20.000 ingen rolle. Helst vil man bare grine ad det. Men kan man virkelig det? Én ting er, at man har stemt gøgleren, kaospiloten og eks-kommunisten Uffe Elbæk ind i Folketinget. Men svindleren Klaus »Egon« Riskær, der må vel trods alt grænsen gå. Eller ...?

Nils Sjoegren, Rungsted Kyst

Catalansk katastrofe

I tilfælde af et selvstændigt Catalonien vil man næppe kunne blive medlem af EU. Der vil komme en hård grænse til Frankrig og Spanien. Catalonske varer vil blive pålagt told. Catalonere kan ikke længere arbejde i EU. Et selvstændigt Catalonien kan risikere at blive en „bananrepublik“ og et fristed for indvandring fra Afrika og Mellemøsten

Mogens Ole Larsen, København

Sanktioner mod sandhed

I 1633 tvang kirken Galileo Galilei til at afsværge og angre, at han på baggrund af sine astronomiske observationer havde ment »at Jorden ikke er verdens centrum og bevæger sig«.

I vore dage er nobelprismodtager og DNA-opdager, James Watson, blevet fyret og frataget sine ærestitler, fordi han på baggrund af sine data mener, at gener forklarer en del af den målte forskel i gennemsnitlig intelligens for forskellige etniske grupper. Herhjemme er professor Helmuth Nyborg blevet fyret af samme årsag. Når Galileis, Watsons og Nyborgs modstandere, dengang som nu, tyer til sanktioner frem for videnskabelige modargumenter, er det et klassisk tegn på, at de tre »kættere« har sandheden på deres side.

Michael Thestrup, Brønshøj

IS-krigere bør ikke hentes til Danmark

Muslimer af begge køn, som rejste fra Danmark og et politisk system, som de foragter, og sluttede sig til IS, vil nu gerne tilbage til Danmark og beskyttes af det system, som de stadig foragter. Hellere være i et dansk fængsel end på fri fod i Syrien.

Hvis vi tager dem hjem og retsforfølger dem, vil de ifølge domspraksis højst blive idømt 12 års ubetinget fængsel. Det betyder, at de vil blive løsladt efter højst otte års afsoning. Flere af disse IS-krigere har udtalt, at de intet fortryder, det vil de nok heller ikke efter otte år i et dansk fængsel.

De vil derfor udgøre en alvorlig trussel mod danske borgere.

Derfor bør de ikke hentes hjem, men fratages deres danske statsborgerskab og dermed deres danske pas.

Frank G. Sørensen, Horne

Tvangsdigitalisering

Har du appen?

Ovenstående er det spørgsmål, jeg stilles, når jeg - efter at have kontrolleret min bon i supermarkedet - og set, at jeg ikke har fået den rabat, som ellers er opgivet på skilt eller i papirreklamen.

Svaret til spørgsmålet er fra mig: Nej - jeg har ikke sådan en fin telefon! Og dermed er jeg afskåret fra at købe en bestemt vare til tilbudspris. Jeg må betale højere pris! Er det fair og rimeligt?

Bevares - jeg kan »gå på nettet« som det hedder - og der krydse af ud for de varer, jeg ønsker at købe - og derefter vil rabat automatisk slå igennem, når jeg f.eks. bruger mit Coop-kort.

Men hvad med de 210.000 ældre over 65 år, som aldrig har været på internettet, og mange af dem er også fritaget for digital kommunikation? De køber da stadig ind, men må bare betale højere pris.

Ja, vi må bare betale den høje pris!

Heldigvis er der enkelte supermarkeder, hvor den venlige kassemedarbejder tager varen retur og derefter indtaster via egen app på mobiltelefon, og så får jeg varen til tilbudspris. Men det er langtfra alle steder, det finder sted. Andre steder må jeg bare købe til den højere pris eller levere varen retur. Med kravet om alle disse apps er vi ældre igen udsat for tvangsdigitalisering. Når vi ikke har en app, må vi bare acceptere at betale ved kasse 1 – det er ikke rimeligt, men hvad gør vi ved det?

Rita Tonnesen, Holeby

Den svenske højadel

Det mest chokerende ved afsløringen af sex-skandalerne i Nobel-akademiet er i virkeligheden reaktionen fra den svenske højadels side med kongen i spidsen. Eller snarere manglen på samme. Problemerne skovles billedlig talt ind under gulvtæppet således, at højden på Kebnekaise til sammenligning forekommer at være en myretue. Hvis man ikke vidste bedre kunne man tro, at den øvrige del af den svenske befolkning måtte være på stoffer.

Torben Riis, Ålsgårde