Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Respekt for de kommunale medarbejdere

»Hele perlerækken af kommunale medarbejdere, fra ledere, økonomer, jurister til sosuer og unge-medarbejdere, er nøglen til velfærd af høj kvalitet. Vi har brug for deres kompetence til at skabe de nye løsninger, som vores samfund har brug for,« skriver Tomas Breddam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære folketingspolitikere. Tillykke med valget!

Mens I venter på en ny regering, har I helt sikkert smøget ærmerne op og står nu helt klar i startboksen til at tage hånd om de mange udfordringer, som fremtiden byder på: Flere ældre, færre medarbejdere, mange unge med mistrivsel, klima osv.

Komplekse udfordringer, som I bestemt skal sætte på dagsordenen. Udfordringer som kræver, at vi tænker nyt. At vi samarbejder på tværs. Tager beslutninger, som er baseret på dyb faglighed og erfaring.

Fordi udfordringerne er så svære, skal vi hjælpes ad. De gode løsninger bor ikke kun under jeres opsmøgede ærmer. Vi har brug for eksperter, ledere, civilsamfund – og ikke mindst – de dygtige medarbejdere, som løser udfordringerne i hverdagen.

Bente har brug for hjælp til at få tøj på. Gerda glemmer at drikke nok væske. Hans Ole bliver konfus, hvis han ikke får sin medicin. Ib er dement og vil ikke hjælpes. Alle skal på toilettet mange gange om dagen, have mad og kontakt med andre mennesker. Alle de basale behov og de særlige, som følger med alderen, klarer sosu-assistenter og -hjælpere hver dag. De er øjne, der holder øje med borgerens tilstand, mens de ordner alt det praktiske. De er viden om, hvordan man hjælper den vrede demente på en hensynsfuld måde og undgår underernæring.

Sonja på 16 år har mistet al motivation for at lære. Villads på 17 år har angst og kan ikke selv tage bussen eller være i større forsamlinger. Og Vera har adhd og taber hurtigt koncentrationen. De får bistand fra et team af uddannelseskonsulenter, psykologer, terapeuter og andre dygtige medarbejdere, som sammen med den unge finder vejen frem, og som tror på, at de unge nok skal klare sig og som står lige bagved, når den unge tager de spæde skridt mod uddannelse og større robusthed. De er levende motivation.

Hele perlerækken af kommunale medarbejdere fra ledere, økonomer, jurister til sosu'er og unge-medarbejdere, er nøglen til velfærd af høj kvalitet. Vi har brug for deres kompetence til at skabe de nye løsninger, som vores samfund har brug for.

Så derfor skal vi vise den dybeste respekt for deres faglighed, deres erfaring og deres kunnen, og ikke nedladende omtale dem som »hænder« eller komme med quick fixes uden at forstå kernen.

Kære folketingsmedlemmer, jeres rolle i forhold til de komplekse problemer er at sætte retning – og så være nysgerrige på alle de input, I kan få til løsninger og perspektiver.

Sid mere på hænderne, lyt og inddrag med stor respekt.

Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune (S)