Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Reinfeldt har ret: Danmark har ikke tillid til Tyskland og Sverige

Den tidligere svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, bryder sig ikke om dansk grænsekontrol. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUZANNE PLUNKETT

Forleden fik Danmark med grovfilen af den tidligere borgerlige svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt: Det er danskernes manglende tillid, der ligger bag den netop indførte grænsekontrol mod Sverige. Og den tidligere statsminister fortsatte: »Det er den slags 'dem-vs-os'-tankegang, der styrer hele verden i øjeblikket. Det er livsfarligt og vil kun skabe nye krige.«

Vist er tonen skarp, grænsende til det skingre. Men det må ikke skygge for, at Reinfeldt har en vigtig pointe: EU og det nordiske samarbejde bygger på det indre marked, d.v.s. den frie bevægelighed for varer, kapital, arbejdskraft og tjenesteydelser – eller med andre ord: Et grænsefrit Norden og Europa. I en globaliseret verden har Danmark en vital økonomisk, politisk, kulturel og menneskelig interesse i den frihed, fx når det gælder samhandel og turisme.

Med grænsekontrollen mod først Tyskland og nu Sverige med henvisning til bandekriminaliteten forbryder Danmark sig mod selve grundlaget for det moderne europæiske samarbejde. EU-samarbejdet hviler i bund og grund på gensidig tillid. Danmarks beslutning om at genindføre grænsekontrol viser, at vi ikke stoler på svenskerne eller tyskerne. Med rette opfatter Tyskland og Sverige kontrollen som en uvenlig handling.

I virkeligheden betyder regeringens logik om, at vi kan skærme os mod de kriminelle bander ved at indføre paskontrol, at vi også skulle indføre paskontrol på Storebælt. Eller på Strøget i landets større byer. Der er også mange kriminelle, som krydser Storebælt eller gågaderne. Medmindre vi ligefrem minerer farvandet omkring Danmark og den dansk-tyske grænse, vil kriminelle bander med den moderne tids transportmidler og teknologi uden større vanskeligheder kunne smyge sig uden om grænsekontrollen.

Sammen med EU-forbeholdene, sommerhusregel, krav om EU-rabat osv. placerer grænsekontrollen endegyldigt Danmark som et B-medlem i samarbejdet, der blafrer helt ude på sidesporet. Det skader vores i forvejen flossede image i EU, at vi i den grad fremtræder som landet, hvor vi er os selv nok.

Paskontrol er en gammeldags måde at bekæmpe kriminalitet på. I stedet er der brug for mere politisamarbejde inden for EU. Derfor burde regeringen snarere arbejde på at få ophævet den retlige EU-undtagelse. Så Danmark kan komme helt og fuldt med i EUs politisamarbejde. Grænsebomme og paskontrol har aldrig løst problemer i Europas historie. Det har samarbejde og åbne grænser til gengæld. Erik Boel, tidligere landsformand for Europabevægelsen