Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Regeringen vil sørge for billige cigaretter til de socialt udsatte

Tobaksindustrien må elske regeringens rygeudspil

Foto: Vibeke Toft

Der skal flere penge i statskassen og flere socialdemokrater skal dø for tidligt. Det vil være konsekvensen af regeringens tobaksudspil, som kun indeholder en stigning i prisen på en pakke cigaretter på fem kroner hvert af de følgende to år.

En så beskeden stigning får ingen til at stoppe med at ryge, og det afholder ikke nogen unge fra at starte. Men tobaksindustrien må være tilfreds, den har nemlig aldrig troet på, at markante prisstigninger var det rigtige for danskerne.

Tobaksudspillet indeholdt ellers mange gode forslag, som mange mennesker har ønsket i mange år.

Faktisk er det nu 30 år siden, at Folketinget første gang blev gjort opmærksom på Danmarks kedeligt korte middellevetid sammenlignet med andre lande. Og der blev allerede dengang peget på rygning som en meget væsentlig forklaring.

Mange socialdemokratiske sundhedsministre har været vidende om dette uden aktivt at gøre ret meget: Torben Lund, Birte Weiss, Carsten Koch (han forsøgte), Sonja Mikkelsen, Arne Rolighed, Astrid Krag (dengang SF) og Nick Hækkerup.

Hvad er så den nuværende sundhedsminister Magnus Heunickes argument for den »mærkbare« stigning på fem kroner om året i to år? Det er af hensyn til de socialt udsatte.

Regeringen vil sørge for billige cigaretter til de socialt udsatte. En gruppe som i forvejen lever 20 år kortere end den generelle befolkning. I denne gruppe er der også rygere, som gerne vil stoppe og have hjælp til det. En kraftig stigning – og det er ikke fem kroner om året – ville være et af midlerne.

»Uligheden har været stigende i Danmark« og »Vi skal bekæmpe den stigende ulighed« står der i regeringens forståelsespapir. Rygning har øget den sociale ulighed i dødelighed gennem de seneste mange år, og rygning er den væsentligste årsag til ulighed i dødelighed. Billige cigaretter øger den sociale ulighed. Er det virkelig socialdemokratisk politik?

Før valget skrev Mette Frederiksen om, hvad en ny regering skal arbejde for: »Vi sætter velfærden først, så der bliver mere tid til omsorg for børn, ældre og syge.« Er billige cigaretter til de socialt udsatte socialdemokraternes bedste bud på omsorg? Kan vi ikke – som Poul Nyrup engang sagde - gøre det lidt bedre? Knud Juel, København Ø