Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Red klimaet – sænk kapitalbeskatningen

Mette Frederiksens ambitioner om en højere kapitalbeskatning tager klimaet som gidsel, mener Simon Fendinge Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Carbon Engineering. Econic. Refarmed. Vi ser mange nye virksomheder, der i takt med et stigende fokus på bæredygtighed gør sit til, at vi kan blive mere klimavenlige – en fantastisk udvikling. Det er virksomheder, der har mere klimapotentiale end Greta Thunbergs kærlighed til tog.

Men det er også virksomheder, hvis potentiale kan hæmmes af Mette Frederiksens ambitioner om en højere kapitalbeskatning, hvormed hun tager klimaet som gidsel. For virksomheder som disse vil gøre Danmark grønnere uden at gøre danskere fattigere – den vækst, vi alle drømmer om.

Men virksomhederne er også stærkt afhængige af, at investorer vil løbe en stor risiko. Det afhænger af, at man kan få en belønning for den risiko man løber i form af afkast. Afkastet er et mål for, om en virksomhed skaber værdi, og derfor vil meget få investere uden afkast.

Netop derfor er det nødvendigt, at vi ikke straffer risikovillige investorer. Når Mette Frederiksen vil hæve aktieskatten med tre procentpoint samtidig med, at hun også vil redde klimaet, laver hun altså et selvmål.

Vi har brug for, at vi kan få udbredt grønne løsninger, så vi ikke bliver afhængige af en ringere levestandard for at redde klimaet. Netop derfor er det så væsentligt, at vi ikke følger gode ambitioner op med ringe løsninger – hvis der er koldbrand i benet, er det godt at få noget skåret af, det er bare dumt at starte med armene.

Derfor er det ikke bare gavnligt for økonomien, samfundet og danskerne at sænke kapitalbeskatningen – det er også gavnligt for klimaet, så vi ikke blot kan skabe den nødvendige vækst, men også skabe den grønne vækst. Så kan Greta Thunberg tage nok så mange togrejser i stedet for at flyve, men det der virkelig skaber den grønne vækst er de dygtige mennesker, der skaber en mere bæredygtig verden i morgen. Den nemmeste og bedste vej dertil går gennem en lavere kapitalbeskatning. Ikke for at redde kapitalen, men for at redde klimaet, og den generation, der er så afhængige af det.

Simon Fendinge Olsen, klima- og miljøordfører, Liberal Alliances Ungdom