Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Red Gråbrødre Torv 3

Gråbrødre Torv i centrum af København rummer en række huse opført efter Københavns brand 1728. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: JAN JØRGENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flemming Jerks manende kommentar 30. juni om det enestående københavnske hus, Gråbrødre Torv 3, og dets usikre fremtid bør ofres al mulig opmærksomhed.

Som beskrevet er der tale om et meget velbevaret eksemplar af de såkaldte ildebrandshuse opført kort efter Københavns brand 1728. Hertil kommer, at der til huset knytter sig en kulturhistorie udover det almindelige, idet digteren Johan Herman Wessel en årrække sidst i 1700-tallet boede her.

Det er desuden et monument over arkitekturhistorikeren Harald Langberg, som ejede det og boede her i flere menneskealdre, og for hvem husets restaurering og fortsatte beståen blev en livsopgave. Som mangeårig leder af Det Særlige Bygningssyn og sekretær for Foreningen til Gamle Bygningers Bevaring indlagde han sig stor fortjeneste som frygtløs forkæmper for bevaring af den danske, og specielt den københavnske, historiske bygningskultur.

Ejendommen, der består af forhus, sidehus og baghus, er fredet, hvilket betyder, at der ikke må foretages bygningsændringer uden Slots- og Kulturstyrelsens tilladelse. Men offentlighedens adgang til de unikke Wesselstuer kan ikke fastholdes under henvisning til bygningsfredningsloven. Det beror alene på en ny ejer, om denne henved 80-årige institution skal fortsætte. Flemming Jerk foreslår, at RealDania køber huset og sikrer offentlighedens fortsatte adgang. Dette forslag kan jeg varmt støtte.

Men genstande med tilknytning til Wessel er få og kan ikke fylde hele huset. En mulig yderligere funktion kunne være, at det desuden kommer til at rumme mindestuer for Søren Kierkegaard, som i en periode boede i Gråbrødre Torv 6, og som i øvrigt hver dag vandrede det indre København igennem på kryds og tværs. Det er netop blevet påpeget, at der er et stort behov for et sådant Kierkegaard-mindested. Gråbrødre Torv 3 kunne være et udmærket bud. Allan Tønnesen, Frederiksberg