Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Psykisk syge og deres nærmeste holdes som gidsler af Mette Frederiksen

»At nægte psykisk syge besøg er fuldstændig ubegribeligt og meget langt fra det humanistiske menneskesyn, man ville forvente af en dansk statsminister, der giver udtryk for at tage hensyn,« skriver Kirsten Thal-Jantzen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

I det danske velfærdssamfund er ca. 177.000 personer ifølge Sundhedsdatastyrelsens nyeste tal i behandling i psykiatrien. Af disse tal udgør ca. 41.000 børn og unge.

En del af personerne med psykisk sygdom er indlagt i psykiatrien og må fortsat ikke modtage besøg.

Et indslag i TV-Avisen 19. maj kl. 18.30 dokumenterede, hvordan en mor til en ung mand med autisme ikke måtte besøge sin søn, hvis tilstand forværres i takt med fravær af nær kontakt til familien.

Statsminister Mette Frederiksen fortæller os, at der er taget en række menneskelige hensyn i håndtering af covid-19-pandemien, og at vi skal passe på de sårbare. Børnenes statsminister vil ikke tillade unge voksne med psykisk sygdom at modtage besøg, når de er indlagt til behandling.

At nægte psykisk syge besøg er fuldstændig ubegribeligt og meget langt fra det humanistiske menneskesyn, man ville forvente af en dansk statsminister, der giver udtryk for at tage hensyn.

Psykisk syge og deres nærmeste holdes som gidsler i en uholdbar situation, som har uoverskuelige menneskelige konsekvenser langt ind i fremtiden. Statsministeren må stole på, at omsorgspersonalet naturligvis kan håndtere at leve op til en række foranstaltninger på samme måde som det efterhånden sker en lang række andre steder.

Som konservativ må Søren Pape i genåbningsforhandlingerne gøre det fuldstændig krystalklart, at menneskets rettigheder kommer i centrum - også når det gælder psykisk syge og sårbare.

I psykiatrien skal en ganske gratis hjælpepakke i form af tilladelse til ubegrænset besøg træde i kraft aldeles omgående. Alt andet er udtryk for kynisme. Udgiften ved at undlade denne hjælpepakke er uoverskuelig både menneskeligt og sundhedsøkonomisk.

Kirsten Thal-Jantzen, Virum