Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Plads til mænd og kvinder og alle derimellem

Det skader ikke kvinders rettigheder at give transkønnede kvinder de samme rettigheder. Mange misforstår ordet feminist.

Nogle feminister mener, at transkvinder vil udvande ligestillingstiltag som kvoter og legater for kvinder. Men transkvinder er også kvinder. De er bare født i den forkerte krop. Arkivfoto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I Berlingske 22. december mener den britiske feminist Kathleen Stock, at transkvinder vil udvande ligestillingstiltag som kvoter og legater for kvinder. Det virker besynderligt. Transkvinder er også kvinder. De er bare født i den forkerte krop.

Ved at give transkønnede kvinder samme rettigheder, skader det ikke kvinders rettigheder. Det er ikke som en lagkage, hvor jo større et stykke du får, desto mindre lagkage er der til de andre. Kvinders rettigheder bliver ikke forværret eller formindsket ved at en anden minoritet, som transkønnede kvinder, får flere rettigheder. Det betyder blot, at verden bliver bedre. At flere mennesker kan leve trygt og i fred som den, de i virkeligheden er.

Mange misforstår ordet feminist eller feminisme, og har den fejlagtige antagelse, at hvis man er feminist, er man imod mænd. Sådan forholder det sig ikke, tværtimod. Definitionen for feminisme på ordnet.dk er »ideologi som fremhæver kvinders samfundsmæssige og individuelle betydning, og som kæmper for kvinders rettigheder og kønnenes ligestilling.«

Det er derfor modstridende at kalde sig feminist og samtidig have den holdning, at det går ud over kvinder, når myndighederne kommer transpersoner i møde. Som feminist skal man netop glæde sig over, at diskussionen om transkønnedes rettigheder får mere og mere opmærksomhed, og være med til at støtte dem. Vejen til kønnenes ligestilling er at inkludere og tolerere alle former for køn. Som feminist burde man derfor kæmpe for alle køns rettigheder og vilkår i samfundet.

Vi lever i en tid, hvor individet er i fokus, og har et stort behov for at kunne skabe og forme sin egen identitet. Derfor skal vi også være med til at bakke op om, at alle skal have frihed til at være lige den, de er, og kunne identificere sig som lige det køn, de føler sig som.

Der skal være plads til alle. Mænd, kvinder og alle derimellem. Emma Sophie Pedersen Bærentzen, København