Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pinsens befriende budskab

Midt i coronakrisen kommer pinsen til os med et stærkt og befriende budskab, som sprænger alle vore menneskelige rammer og begrænsninger. Skaberen er kommet os nær og ønsker at bringe lys, varme og ægte kærlighed ind i vores tilværelse, skriver Per H. Sparre. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

Vi står nu foran den sidste af vore tre store højtider, nemlig pinsen, hvor karneval, store familiefrokoster, koncerter, fælles hygge og fest til den lyse morgen med en dansende pinsesol er det, vi normalt forbinder med en rigtig pinse.

I år er det hele imidlertid meget anderledes. På blot et par måneder ændrede en uforudsigelig og hård coronavirus vores dagligdag på en række områder. Den frie bevægelighed og fællesskabet blev pludselig begrænset, så man ikke bare kunne besøge hinanden. Særlig hårdt har det været for de svage, udsatte og ældre, som virkelig har mærket konsekvenserne af denne virus.

Samtidig udfordres vi stadig af destruktive ideologier og alternative livsopfattelser, som bygger på tvivlsomme og usikre forhold. Alt er ikke lige meget eller lige godt.

De helt grundlæggende værdier handler om næstekærlighed, ligeværd, forsoning, frihed og fællesskab, og dette må vi værne om og skønne på.

Fornylig fejrede vi, at det var 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt efter fem mørke og hårde år. De seneste måneder har vi også på mange måder fået frataget vores frihed og været ramt af en usynlig og næsten ukendt fjende.

Midt i dette kommer pinsen så til os med et stærkt og befriende budskab, som sprænger alle vore menneskelige rammer og begrænsninger. Skaberen er kommet os nær og ønsker at bringe lys, varme og ægte kærlighed ind i vores tilværelse. I julen blev Jesus Kristus født ind i vores historie, og i påsken sejrede han over ondskab og død og opstod påskemorgen. Her i pinsen bliver det hele så gjort både levende, nærværende og aktuelt for os.

Samtidig kan vi her fejre kirkens fødselsdag og være taknemmelige over, at kirkerne igen er blevet åbne – dog med særlige restriktioner. Til gengæld er kirkens glædelige budskab til os alle helt uden forhold og begrænsninger. Vi indbydes her til livets store fest, hvor frihed og fællesskab er det helt centrale og et solidt fundament at bygge tilværelsen og samfundet på. I det lys kan vi så med frimodighed gå fremtiden i møde og ønske hinanden en glædelig pinse

Per H. Sparre, Espergærde