Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pia Kjærsgaard: Vi kan ikke acceptere hærværk mod danmarkshistorien

»Vi kan ikke bare rende rundt og smadre andres ejendele, fordi vi mener, at vi har en eller anden pointe. Jeg ødelægger heller ikke min nabos Beatles-album – som jeg i øvrigt elsker – fordi jeg vil sætte fokus på anglificeringen af det danske sprog,« skriver Pia Kjærsgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Er verden gået amok?

Det spørgsmål har jeg stillet mig selv flere gange i denne måned. Først blev en buste af Frederik V ødelagt på Kunstakademiet i København, og for et par dage siden nåede turen til Aarhus, hvor et glasskilt med ordene »Kolonial-Lager« er blevet malet over.

Hvad har de to ting mon tilfælles?

Jo, de er begge hærværk, og de er begge begået i et misforstået forsøg på at sætte fokus på Danmarks kolonihistorie. Var det for svært at slå op i en bog? En Google-søgning kunne også gøre arbejdet.

Forsøget kalder jeg misforstået, fordi ingen taler om Danmarks kolonihistorie. De taler om hærværket. Jeg ved godt, at det måske kan være et nyt koncept for nogen, men man behøver ikke at bryde loven for at sætte fokus på noget. Kontakt politikere. Skriv indlæg. Brug sociale medier.

Og kan man ikke opføre sig som en demokratisk borger, må man tage konsekvenser af sine kriminelle handlinger.

Vi kan ikke bare rende rundt og smadre andres ejendele, fordi vi mener, at vi har en eller anden pointe. Jeg ødelægger heller ikke min nabos Beatles-album, som jeg i øvrigt elsker, fordi jeg vil sætte fokus på anglificeringen af det danske sprog.

Danmark var en kolonimagt. Det ved jeg, fordi jeg kender min danmarkshistorie. Men hvordan skal fremtidige generationer kunne lære vores lands historie, når historien bliver censureret af aktivister, hvis eneste mål er at fremme den politiske korrekthed, indtil vi ikke længere tør ytre os?

Jeg er træt af berøringsangsten. Jeg er træt af, at vi ikke kan tale sammen uden at skulle frygte minefeltet af forbudte ord. Og jeg er for alvor ved at være træt af, at vores danmarkshistorie bliver udsat for hærværk.

Vi kan ikke acceptere forsøgene på at udradere den knap så pæne del af danmarkshistorien. Uanset hvor grimt det var, så skete det, og vi lærte af det. Den læring har vi kunne tage med os videre, fordi vi altid har haft historien at kigge tilbage på.

Danmarkshistorien er en del af vores Danmark. Den skal ikke males over eller ødelægges.

Den skal bevares.

Pia Kjærsgaard MF, værdiordfører (DF)