Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pia Kjærsgaard: Ny regering skal prioritere gode vilkår for seniorer på arbejdsmarkedet

»Når først virksomhederne får øjnene op for de mange ting, som erfaren arbejdskraft med masser af kilometer på tælleren kan bidrage med, vil de slet ikke af med dem igen,« skriver Pia Kjærsgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er altid en glæde at opleve, at ældre gerne tager en tørn på arbejdsmarkedet, selv efter at de har nået pensionsalderen, og det er der heldigvis en del, der gør. Men Berlingske gav i artiklen »Carsten arbejder på tiende år efter pensionen« 18. november en række udmærkede eksempler på seniorer, der har valgt at blive på arbejdsmarkedet, og som 75-årige Carsten Jokinen fremhæver, så skal man blive i jobbet, »så længe man har en god fornemmelse.«

At seniorer stadig arbejder, burde tale lige ind i forestillingen om det grå guld, men alt for ofte oplever vi desværre, at selv 50-årige bliver valgt fra på grund af deres alder på et ungdomsfikseret arbejdsmarked, hvor HR-konsulenters forestilling om nye ansatte befinder sig i et både fantasiforladt og snævert felt. Men her bliver der tale om et langt, sejt træk, hvis forestillingerne skal ændre sig. Her taler vi om de seniorer, der har nået pensionsalderen.

Når 35 procent af Dansk Magisterforenings medlemmer i en undersøgelse erklærer, at de gerne vil arbejde efter pensionsalderen, hvis en række rimelige krav vedrørende arbejdsmiljø og fleksibilitet bliver opfyldt, er der ikke meget andet at sige til virksomheder og institutioner, end at de skal sætte i gang med at skabe disse rammer. Men jeg ser også gerne, at en kommende regering aktivt træder i karakter, når det kommer til at skabe disse rammer, der gør det attraktivt at beholde seniorer på arbejdsmarkedet.

Nogle gange kan det være trættende at skulle lægge øre til debatten om manglende hænder, når man ved, at der findes masser af hænder – og hoveder – der stadigt ønsker at yde en indsats gennem deres arbejdskraft. Giv dem en chance med ordentlige vilkår. Så skal det hele nok gå af sig selv. Når først virksomhederne får øjnene op for de mange ting, som erfaren arbejdskraft med masser af kilometer på tælleren kan bidrage med, vil de slet ikke af med dem igen.

Pia Kjærsgaard, MF, social- og ældreordfører, Dansk Folkeparti