Pensionister er stavnsbundne

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aytunc Oylum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stavnsbåndet er ikke ophævet for pensionister. Vil man som pensionist bo uden for Danmark eller EU, kan man kun gøre det i maksimalt seks af årets 12 måneder, hvis man vil have sin fulde folkepension, dvs. grundbeløbet og tillægget. Vil man bo uden for EU hele tiden, får man kun halv pension, grundbeløbet.

Tyskere kan bo hvor som helst i verden og få den fulde tyske folkepension. Ja, det er oven i købet sådan, at hvis en tysk mand er gift med f.eks. en kinesisk kone, kan konen efter mandens død rejse tilbage til sit hjemland og tage den fulde pension med, som om hun bliver boende i Tyskland.

Jeg har boet og arbejdet i 15 år uden for kongerigets grænser og godt halvdelen af tiden uden for EU og har hele tiden arbejdet for danske virksomheder, så det er naturligt for mig at bo uden for EU som pensionist. Jeg har optjent ret til fuld pension. Hvorfor kan jeg kun få den, hvis jeg bor i EU?

Jeg har hos relevante myndigheder spurgt, hvad den lovbestemte begrundelse er, men har ikke fået nogen forklaring. Hvis begrundelsen er, at pensionen skal gå til hjemligt forbrug, er det helt hen i vejret. Vi køber jo varer fra hele verden.

Da stavnsbåndet blev ophævet i 1788, fik bønderne deres frihed, og det skabte samtidig en kolossal økonomisk fremgang. Nu bidrager pensionister ikke meget til økonomien udover forbruget, men er der ikke noget med, at vi sætter friheden højt? Har man betalt til sin pension i et helt arbejdsliv, har man vel også ret til pensionen, uanset hvor man vil bo. Lad os få et frit samfund for alle danskere.