Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pension til Adam og Eva

»Hvis der endelig skal være forskel på fisk - og på akademikere og Arne-typer, så er der vel også forskel på Adam og Eva?« spørger Michael Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Om kort tid vil politikerne kræve af min generation, at vi skal arbejde længere ud fra en logik om, at der er en forskel på at være akademiker og på at være Arne.

Logikken bliver nærmest præsenteret på den måde, så man skulle tro, at akademikere ikke har eksisteret før nu. Og dog stammer ordet fra Platons skole i det gamle Grækenland. Men hvis der endelig skal være forskel på fisk og på akademikere og Arne-typer, så er der vel også forskel på Adam og Eva? Statistik kan bruges til mange ting - og det gør politikerne også. Statistikken fortæller, at vi bliver ældre og ældre hertillands. Derfor konkluderer politikerne uden at tænke videre over, at vi stadig bliver gamle på samme tid som tidligere, at vi skal arbejde flere år end vores forældre og bedsteforældre. Tak for kaffe. Man kunne lige så godt bruge samme statistiske grundlag til at beslutte, at kvinder skulle arbejde flere år end mænd, da kvinder jo (ifølge statistikken) lever længere end mænd.

Michael Pedersen, Vejen

Studenterkørsel

Jeg synes, at det er meget forståeligt, at de nybagte studenter gerne vil køre rundt og fejre afslutningen på tre års studier, men er der ikke en let løsning på at reducere smittefaren?

Alle nybagte studenter kunne testes så betids, at resultatet var kendt før kørslen. 20-30 unge mennesker på en lastbil er en for stor risiko at løbe, specielt når der er en fornuftig løsning.

God studenterfest.

Jørgen Bjerre, København

Er vi klar til næste pandemi?

Er det ikke snart på tide, at vi begynder at tale om fremtiden og den næste epidemi eller pandemi? Og ikke mindst om, hvordan vi klæder os bedre på til næste gang, det sker?

Siden den spanske syge for 100 år siden er virus- og bakterieepidemierne blevet hyppigere og hyppigere. TB, HIV, ebola, SARS, coronavirus osv. Er der virkelig nogen, der tror, at det er slut nu?

Og måske er det især vigtigt at få talt om, at også befolkningen og ikke kun »staten« bør lære sig selv at være bedre forberedt. I gamle dage havde ethvert ordentligt hjem en nødhjælpskasse, der betød, at befolkningen for en kort stund kunne klare sig nødtørftigt, indtil bedre hjælp nåede frem, især siden krigen og i de første koldkrigsår.

Men så fik vi velfærdsstaten, der tog ansvaret fra os, al personlig nødhjælp forsvandt, og nødhjælpskassen er blevet til en vits. Den burde måske genopfindes i en mere moderne udgave, nu også med værnemidler, så hver borger er parat fra første dag, noget rammer os. Alt uventet synes at komme fuldstændig bag på velfærdsstatens fine funktioner.

Hvorfor skal vi hver gang fanges med bukserne nede? Nedsæt dog en task force, der allerede fra nu forbereder et bedre værn mod den næste pandemi. Hvor svært kan det være?

Freddie Ottenheim, Frederiksberg

Mutti og Mettemor

Statsministeren gør danskerne til pattebørn og velfærdsjunkier - og belønnes for det. Ligesom tyskerne har deres Mutti har danskerne nu deres Mettemor – bvadr!

Steen Møller, Ebeltoft

Integration

I indlægget »Integrationen, der blev væk« 14. maj giver Asger Aamund udtryk for sin pessimisme baseret på både mange årtiers forfejlet integration, og fremtiden.

Synspunktet deler han med journalisten Adam Holm, som for nogle måneder siden her i avisen stort set kom til samme konklusion.

Som situationen ser ud i dag kan jeg kun give dem ret, såfremt de initiativer, der er taget til at tvangsopløse de ghettoer, hvor indvandrerne er klumpet sammen, ikke bliver gennemført.

Det burde være logisk, at integrationen ville finde sted meget hurtigere, hvis vore indvandrere fra de arabiske lande blev spredt over hele landet, langt fra moskeerne. Se blot på den vellykkede integration, der finder sted i vore landsbymiljøer og mindre byer. Store afstande til moskeerne og spredningen af indvandrerne vil helt sikkert fremme den sekularisering, som vi i løbet det sidste århundrede har oplevet i Danmark som et resultat af velstandsstigningen.

Hertil kommer, at indvandrerne meget hurtigere vil blive bedre til at beherske det danske sprog, tage del i socialt dansk samvær og opleve vores afslappede forhold til vores kristne tro.

Steen V. Skånstrøm, Nærum