Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Patientforening: Lær danskerne, hvordan de selv kan lave håndsprit og masker

»Når beredskabet ikke er på plads, og vore skattekroner er brugt til andet, må man i det mindste ruste befolkningen til at hjælpe sig selv,« skriver Kirsten Havemann, læge, og Niels Jørgen Langkilde, fhv. MF, henh. formand og landssekretær, Patientforeningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Coronapandemien har vist os alle, at beredskabet på sundhedsområdet på mange måder har virket, men der er store mangler. Det viser sig bl.a. i manglen på håndsprit, masker, testmateriale, flere slags medicin og respiratorer samt sundhedspersonale, når spidsbelastningerne trænger sig på. I Sverige solgte de deres krigs- og kriselagre for at spare, i Finland bruger de dem nu, og det giver finnerne en bedre situation. Hvordan er det i Danmark?

Vi skal lære af denne alvorlige pandemi, som koster landets patienter og samfundet dyrt, dels i form af længere ventetider på hospitalerne, dels af at patienternes tilstand under ventetiden formentlig forværres. Beskedskabet skal fremover være betydeligt højere og regelmæssigt opdateres. Det gælder A-, B-, C-, krig, konventionelle krige, naturkatastrofer, hacking af centrale samfundsområder som sundhedsområdet og forskellige former for dramatiske klimaændringer.

I en tid hvor trygheden er reduceret radikalt, og hvor produktion og planlægninger desværre følger en »just on time«-tilgang for at undgå dyre lagre, ser vi tydeligt, at robustheden og det fundamentale forsvar af vort land og befolkning er dybt afhængig af et solidt og robust beredskab. Det skal vi i gang med at opbygge til et højere niveau hurtigst muligt. Allerede tilbage i 2015 advarede Bill Gates om, at pandemier snart ville komme, og at vi slet ikke var forberedte. I september 2019 blev vi igen advaret af den globale monitoreringsenhed under WHO, ledet af WHOs tidligere direktør, Gro Harlem Grundtland, der foreskrev syv hastetiltag, men hvem lyttede og handlede?

Når beredskabet ikke er på plads, og vore skattekroner er brugt til andet, må man i det mindste ruste befolkningen til at hjælpe sig selv. Kom f.eks. med opskrifter på, hvordan man selv kan lave håndsprit og masker. Instruktioner på internettet er der mange af, men det skulle være muligt at give befolkningen en solid vejledning til hjælp til selvhjælp, ikke mindst set i lyset af det nok store antal sunde smittebærere, som der ser ud til at være.

Når denne krise er ovre, vil det også være klogt at opdatere alle beredskabsplaner, uddanne mange flere læger og sygeplejersker, og rådgive befolkningen om, hvad man bør have i sit hjem for at sikre et fornuftigt beredskab for familien.

Lad os se det i øjnene: Selv om sundhedssystemets ansatte knokler til den store guldmedalje, er der mangler i systemet. Derfor: Vis os en gennemtænkt »hjælp til selvhjælp«.

Kirsten Havemann, læge, og Niels Jørgen Langkilde, fhv. MF, henh. formand og landssekretær, Patientforeningen