Patienter over ideologi

Astrid Krag: Privathospitaler skal ikke straffes, når de gør gavn. Men de skal fungere på samme vilkår som de offentlige hospitaler. Og derfor er jeg tilfreds med, at vi eksempelvis har stoppet favoriseringen af privathospitalerne og sørget for, at patientskader på privathospitaler ikke længere skal betales af skattekroner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Martin Geertsen (V) benytter 29/3 spalterne her til et usagligt surt opstød mod mig som sundhedsminister, og det har jeg ærlig talt svært ved at tage alvorligt. Geertsen beskylder mig for at bedrive overbetaling af de offentlige hospitaler som en del af et socialistisk eksperimentarium. Baggrunden er en kronik 26/3, hvor jeg lister en række af de udfordringer op, som det danske sundhedsvæsen står over for - og leverer konkrete løsningsforslag på dem. Det gør jeg, fordi udfordringerne er til at tage at føle på med en aldrende befolkning, et stigende antal danskere med en eller flere kroniske sygdomme og få midler i statskassen. Vi er ganske enkelt nødt til at indrette sundhedsvæsnet smartere for at sikre alle den bedst mulige behandling uanset pengepung og postnummer.

Privathospitaler skal ikke straffes, når de gør gavn. Men de skal fungere på samme vilkår som de offentlige hospitaler. Og derfor er jeg tilfreds med, at vi eksempelvis har stoppet favoriseringen af privathospitalerne og sørget for, at patientskader på privathospitaler ikke længere skal betales af skattekroner.

Jyllands-Posten har netop tjekket fakta på Geertsens udsagn - om det giver mening at kalde privathospitalerne billigere end de offentlige. Her viser det sig pudsigt nok, at det kun er den borgerlige tænketank CEPOS, der synes, at der er belæg for det. Sundhedsøkonom Kjeld Møller Petersen peger derimod på, at det er umuligt at generalisere sig frem til, at det skulle være en dårlig forretning at bruge de offentlige hospitaler.

Det udstiller altså Geertsens uvidenhed, når han påstår, at den pointe og den medfølgende ambitionen om at sikre alle danskere mest mulig sundhed kan koste menneskeliv. Og jeg er meget åben over for hvordan vi kan gøre det bedre - på tværs af både offentlige, private og parter i civilsamfundet. Det handler nemlig ikke om ideologi, men om patienten.

Astrid Krag, minister for sundhed og forebyggelse (SF)