Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pas på vores samfunds grundlag - naturen

»Naturen danner grundlag for alt, hvad vi gør i samfundet. Vores samfund og økonomi bygger på biodiversitet og økosystemtjenester. Derfor er det naturligvis vigtigt, at vi passer på vores fælles grundlag.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Hvad er det, vores samfund er bygget op om? Sunde og raske danskere. Succesfulde danske virksomheder. Nogle helt særlige værdier. Ja, der er mange svar på det spørgsmål. Men helt grundlæggende bygger vores danske samfund på den danske natur.

Naturen danner grundlag for alt, hvad vi gør i samfundet. Vores samfund og økonomi bygger på biodiversitet og økosystemtjenester. Derfor er det naturligvis vigtigt, at vi passer på vores fælles grundlag.

Verden har ændret sig. Og i dag står vi over for nogle udfordringer, der har et omfang, vi ikke tidligere har set.

På verdensplan er biodiversitet i tilbagegang. Enorme mængder plastic flyder rundt i havene. Luftforurening skader borgere. Udfordringerne er mange.

Med de store udfordringer, der truer vores samfunds grundlag, er der brug for at tænke i nye omfattende løsninger. Derfor er vores blå regering blevet grøn. Vi har nytænkt vores miljø-, klima- og naturpolitik, så vi i højere grad kan give svar på de problemer, vi står over for.

Vores regering har sat et helt nyt ambitionsniveau. Vi vil stoppe for salg af benzin- og dieselbiler i 2030. Vores regering har for første gang ladet vedvarende energiformer konkurrere på lige vilkår om støttekronerne.

Dermed har vi sikret danskerne mest mulig grøn energi for pengene.

Vores regering har sat gang i den mest ambitiøse udlægning af urørt skov og anden biodiversitetsskov nogensinde i Danmark. Vi fordobler vores arealer med vild skov. Derudover har vi udpeget ca. 31.000 hektar nye Natura 2000-områder, som er særligt beskyttede naturområder. Det er den største udvidelse på landjord siden 2004.

Og som det nyeste har vi i vores hovedstadsudspil lagt op til at klimasikre en række grønne områder. Med udspillet vil vi skabe mere bynær natur – og den natur skal også være med til at hjælpe med at opsamle store vandmængder, når vi jo desværre ser flere og flere skybrud.

Som Venstres naturordfører tager jeg udfordringerne seriøst. Jeg er stolt over, at det er lykkedes os at sætte nye standarder for, hvor godt vi skal passe på vores natur her i Danmark.