Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pas på Danmark – stem ja 1. juni

»Danmarks forbehold har konkrete konsekvenser, vi sidder ikke med ved bordet, og det koster dansk indflydelse i en tid, hvor det forventes at der bliver sat yderligere skub i den forsvarspolitiske dimension,« skriver Vibeke Henriksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pas på Danmark

Det er glædeligt, og understreger absolut nødvendigheden, når der er et betydeligt flertal i Folketinget, som ønsker at afskaffe forsvarsforbeholdet 1. juni, og dermed vil støtte et styrket EU-samarbejde på forsvarsområdet. Et samarbejde, som bidrager til sikkerheden i Europa og understøtter NATO, som både den amerikanske præsident og NATOs generalsekretær har sagt det.

Vi skal sende et klart signal til omverdenen, afskaffe forbeholdet og stå sammen med de øvrige europæiske lande.

Allerede i august 2021 opfordrede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, regeringen til at udskrive en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet »hellere i dag end i morgen«. Så når et bredt flertal i Folketinget støtter fuldt op om at afskaffe forbeholdet i dag, må konklusionen være, at behovet er endnu større, og at man netop fra politisk side har valgt en vigtig og politisk retning for at afskaffe forbeholdet.

Danmarks forbehold har konkrete konsekvenser, vi sidder ikke med ved bordet, og det koster dansk indflydelse i en tid, hvor det forventes at der bliver sat yderligere skub i den forsvarspolitiske dimension.

Derfor er det også så hovedrystende at høre nej-siden argumentere med, at Danmark mister suverænitet. Vi mister ikke suverænitet. EUs forsvarssamarbejde kræver enstemmighed. Derfor er det fortsat kun et flertal i Folketinget, der kan bestemme, om Danmark skal deltage i en militær operation. Præcis som når vi deltager i NATO-operationer. Det er kun Folketinget, der kan sende danske soldater på militære operationer. Danske soldater vil aldrig blive sendt på missioner uden dansk samtykke. Vi mister først suverænitet, når et andet land kan bestemme over os, og det er ikke tilfældet her.

Vibeke Henriksen, formand for Folketingskreds Syd for Venstre, sponsoransvarlig for Løkkefonden i Team Vejle

Putins smørrede grin

Der er i øjeblikket international konkurrence om at være de bedste til at levere våben og ammunition til Ukraine, og det er godt. Men når det frem til fronten, og hjælper det de trængte, ukrainske soldater?

Tyskland er nu også omsider kommet på banen. Det kniber på den anden side med at stoppe den tidligere kansler, socialdemokraten Gerhard Schröder, der har tjent særdeles gode penge på samarbejdet med russiske Gazprom. Vil han støtte, at der bliver lukket for gassen fra Rusland, eller vil han for egen vindings skyld fortsat efterlade Putin med et smørret grin?

Flemming Gylling, Ishøj

Andelskroner

Lad os tage en tur mere om andelsboliger og deres prisfastsættelse i anledning af Lis Larssons historie om 137 m² på Vesterbro til 1.582.624 kroner. Det er i sig selv en yderst rimelig pris, og helt afgjort nok til at købe det lille hus på Bornholm, parret drømmer om. Men. For der er et men. Andelsforeningen har besluttet, at trække en »buffer« fra, så den offentlige vurdering på 16.000 kroner/m² ikke er det, sælgere får. De skal aflevere 5.000 kroner/m² til foreningen – eller rettere køberen, som jo efterfølgende bare kan stemme for at tage værdien ud til sig selv. Bevares, der skal skaffes et flertal. Men i princippet …

Uanset hvordan vi prisfastsætter boliger, så skriger det til himlen, at denne praksis er lovlig! En bestyrelse kan lave »buffere« efter eget valg (de færreste kan kæmpe imod en beslutsom bestyrelse), og det er påfaldende tit, at disse tekniske regnskabsgreb falder sammen med bestyrelsernes personlige interesser – ofte på deres børns og venners vegne.

Er det ikke ved at være tid til at befri frivillige bestyrelser for disse mistanker? Fjern muligheden. Gør prisfastsættelse til en reel vurdering af en certificeret valuar. Og lad sælger få maksimalprisen, medmindre der ikke er købere til den pris. Så svært er det altså heller ikke at bevare en rimelighed i et boligmarked med rummelighed og social bevidsthed som sine kendetegn.

Hans Jørgen Pedersen, Skovlunde

Hvad er forbeholdet?

Medierne bruger meget tid på, hvorvidt folk vil stemme om forbeholdet eller ej. Men er der overhovedet nogen blandt dem, man voxpopper, som kan forklare blot det mindste om, hvad det drejer sig om?

Helt privat har jeg bl.a. spurgt: En pensioneret læge, som mener, at det har noget med NATO og en musketered at gøre.

En bioanalytiker mente, at det er noget med, om der må være stationeret amerikanske soldater på dansk jord

Hvad ved du, som læser dette, selv om det? Gå en tur på gaden og spørg nogle flere.

Ebbe Normark Sørensen, Højbjerg