Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pas godt på mine eksaminer, Pernille Rosenkrantz-Theil

»Jeg har været forsøgskanin for først folkeskolereformen og siden gymnasiereformen, og mest af alt ønsker jeg mig blot en studentertid som alle dem før mig. Med eksaminer, kransekage, byture og studenterkørsel,« skriver Thomas Bjørn Aalstrup Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Coronavirussen har for alvor ramt Danmark, og der er iværksat mange initiativer for at få os bedst muligt gennem krisen. Det har min fulde opbakning, for selvfølgelig skal vi passe på os selv og hinanden. For mig som 3. g’er presser ét spørgsmål sig dog på: Hvad med mine eksaminer og min studenterhue?

Spørgsmålet er særlig relevant, efter at en nødlov har givet undervisningsministeren mulighed for at aflyse eksaminer og overføre årskarakterer.

Selv håber jeg inderligt på eksamen som sædvanlig, og jeg er næppe alene. I snart tre år har jeg set frem til netop juni 2020 og til – efter slid og slæb og en række prøver – at komme ud fra den sidste eksamen og få hue på hovedet. Jeg har været forsøgskanin for først folkeskolereformen og siden gymnasiereformen, og mest af alt ønsker jeg mig blot en studentertid som alle dem før mig. Med eksaminer, kransekage, byture og studenterkørsel.

Det ville simpelthen ikke være det samme, hvis vi snydes for en læseferie og bliver færdige, allerede det øjeblik årskaraktererne lander.

Ingen ved, hvordan landet ligger ved eksamensperiodens start i slutningen af maj. Hvis vi er heldige, kan eksamen klares med lidt håndsprit og ekstra afstand mellem eleverne. Hvis ikke, kan vi ty til digitale hjælpemidler og afvikle eksaminerne alligevel – ganske som vores skoler gør med undervisningen i disse tider. Det er også en mulighed at nedsætte antallet af eksaminer og udskyde de skriftlige eksaminer til juni.

Uanset hvad er det i mine øjne bedre end at aflyse det hele – den nemme løsning er ikke altid den bedste. Aflyser man alt, fratager man os chancen for at give den en skalle og trække vores gennemsnit op. Gennemsnittet skal vi bruge til at søge ind på videregående uddannelser om kap med tidligere og kommende års studenter, og vi fortjener ikke at blive stillet ringere. Vi fortjener heller ikke, at vores traditioner tages fra os, hvis det kan undgås.

Så kære Pernille Rosenkrantz-Theil: Lad os komme til de eksaminer, vi har set frem til. Brug kun din
mulighed for at aflyse eksaminer, hvis coronasituationen udelukker alt andet.

Thomas Bjørn Aalstrup Rasmussen, Hhx-elev, Brønderslev