Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Pape-reglen: En gamechanger i dansk skattepolitik

»Man kan godt forstå statsministerens ubetingede tillid til embedsværket. Hun har modtaget mange gode råd derfra – såsom nedlæggelse af et helt erhverv, sletning af sms’er, indkøb af nye telefoner og hjemsendelse af hele ledelsen i FE,« skriver Mogens Pihl satirisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ganske vist: Regeringen er åbenbart ved at indføre en stor regelforenkling ved behandling af lovforslag – foreløbigt dog kun for forslag om skattenedsættelser.

Reglen er, at hvis et forslag medfører skattelettelse for Søren Pape, kan det ikke få tilslutning fra Socialdemokratiet. Nu kan man selvfølgelig ikke hver gang spørge Søren Pape, om han ved et forslag får lov til at beholde nogle flere af de penge, han selv har tjent.

Derfor spørger Socialdemokratiet ifølge Rasmus Stoklund for en sikkerheds skyld embedsværket, om Søren Pape får fordel af et lovforslag. Hvis svaret fra embedsmændene er, at Søren Pape får en fordel, så kan forslaget ikke forvente støtte fra Socialdemokratiet.

Man kan godt nok være i tvivl om, hvorvidt det er en holdbar forenkling. Men hvis reglen indføres, er fordelen, at så behøver man ikke længere nedsætte udvalg og råd, der skal undersøge alt muligt. Alt kan klares med en enkelt forespørgsel hos embedsværket.

Regeringens oplæg til den nye regel falder i øvrigt helt i tråd med, at statsministeren har ubetinget tillid til embedsværket. Oplysningerne fra embedsværket er ifølge statsministeren altid helt korrekte. Statsministeren skal dog lige huske at bruge de rigtige oplysninger, når der skal svares/argumenteres. Det kniber det mere med fra statsministerens side, men det er jo ikke embedsmændenes ansvar.

Man kan godt forstå statsministerens ubetingede tillid til embedsværket. Hun har modtaget mange gode råd derfra – såsom nedlæggelse af et helt erhverv, sletning af sms’er, indkøb af nye telefoner og hjemsendelse af hele ledelsen i FE. Hun fik desværre ikke advarsel om, at det er ulovligt at overtræde Grundloven. Det sidste burde statsministeren med lidt omtanke selvfølgelig selv have indset.

Mogens Pihl, Sorø