Panama Papers-skandalen

Det værste er nu engang, at så mange milliarder er svindlet væk. Dine og mine penge. Og det behøver man altså hverken at hade rige mennesker eller markedsøkonomi for at indse.

»Det værste ved #Panamapapers er, at skandalen cementerer den tilsyneladende mere og mere udbredte opfattelse, at velstand er det modsatte af velfærd; at markedsøkonomi er et ulighedsskabende uhyre.« Sådan skrev Tom Jensen på sin blog søndag i Berlingske. Jeg synes også det er slemt, at der er en så udbredt tendens på venstrefløjen til nærmest at fejre, når rige mennesker opfører sig idiotisk. Det fremføres som »hvad sagde jeg«-fakta. Som om rigdom er ondt i sig selv. Som om rige mennesker per definition er nogle svin. Og det er nok rigtigt, at den tendens forstærkes af #Panamapapers, og det er trist.

Men det er altså ikke det værste ved #Panamapapers skandalen. Det værste ved den helt enormt omfattende skandale er da, at skattesvindlere og korrupte politikere verden over har snydt alle borgere for et svimlende antal milliarder. Vi kunne alle have været rigere og haft råd til at investere mere i velfærd, uddannelse og udvikling, hvis ikke det var for dem og deres lamme bankrådgivere.

Min gode borgerligt-liberalefar har opdraget mig med nogle enkle og grundlæggende værdier: Flid er godt. Og hvis rigdom er vigtigt for dig, kan du godt blive rig af flid. Men tjen dine penge på rigtige ting, rigtigt arbejde, noget, der gør en positiv forskel for nogen. Du skal ikke tjene penge, siger min far, på andres ulykke eller ved bare at handle dem mellem stråmænd. Og uanset hvem du er, så skal du betale din skat. Det er værdier, jeg forsøger at give videre til mine børn.

Og i en verden med polarisering, politikerlede og manglende tillid til beslutningstagere i det hele taget er det da ekstremt forstemmende, at netop de – beslutningstagere i demokratier verden over – ikke har kunnet holde sig fra at svindle for egen privatøkonomiske vinding. For sådan en som mig føles det som ti skridt tilbage. Det skal bekæmpes og det kan kun gøres i fællesskab. Heldigvis er EU i gang. Se f.eks. her: http://m.huffpost.com/us/entry/no-one-likes-a-free-rider_b_9624012.html

Men det værste er nu engang, at så mange milliarder er svindlet væk. Dine og mine penge. Og det behøver man altså hverken at hade rige mennesker eller markedsøkonomi for at indse.