Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ordensvagter skal sikre lov og orden i Indre By

Et kommunalt korps af ordensvagter skal varetage »ordensmæssige anliggender« på områder, hvor politiet i dag ikke dækker. Til dette skal ordensvagterne udstyres med beføjelser til at udstede bøder samt at foretage civile anholdelser. Dette forslag, stillet af de Konservative, blev drøftet i Borgerrepræsentationen 22. august.

Ordensvagter med særlige beføjelser kan være løsningen på problemer i nattelivet, mener beboerorganisationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Politiet er presset, og Københavns Politi er i disse år ikke i stand til at håndhæve ordensbekendtgørelsen. Realiteterne er, at almindelig orden ikke opretholdes i København.

Som beboere lider vi under det – både dag og nat. Kaosset er totalt: Gadefester til den lyse morgen ugen rundt, larm og skrigeri, et virvar af el-løbehjul, gademusikanter, pushere på gadehjørnerne,  hærværk, og meget andet.

I den perfekte verden sørgede Københavns Politi for orden i byens gader. Virkeligheden er bare, at politiets ressourcer er bundet til andre mere presserende opgaver. Udsigterne til, at politiet kommer til at sørge for almindelig orden på gader og stræder, dag og nat, er meget lange. Flere betjente på gaden ligger fem-ti år ude i fremtiden – såfremt flere ressourcer til politiet overhovedet skulle blive prioriteret. Et kommunalt korps af ordensvagter ville kunne være på gaden i løbet af kort tid.

Derfor giver det mening at skabe et ordenskorps med reelle beføjelser til at opretholde almindelig orden. Ifølge forslaget, stillet i Borgerrepræsentationen, skal det kommunale korps af ordensvagter varetage »ordensmæssige anliggender« på områder, hvor politiet i dag ikke dækker. Ordensvagterne skal have beføjelser til at udstede bøder, og til at foretage civile anholdelser. Dermed adskiller dette forslag sig fra det nuværende forsøg med natteværter, der ikke har nogle beføjelser, og som udelukkende er lagt an på en dialog med folk, som bryder loven.

Hvis København skal hænge sammen som en beboelig by og ikke ende som en ren kulisse for fest og ballade, er myndighederne nødt til seriøst at håndtere det kaos, vi har i dag. Københavns Beboer Netværk er derfor stærke tilhængere af forslaget om kommunale ordensvagter. Jo før, desto bedre! Københavns Beboernetværk, der består af en række beboerorganisationer i hele København