Omskæring er grov vold

Det er ganske enkelt ikke muligt at argumentere rationelt for at opretholde retten til rituel omskæring, og der er faktisk børn, der dør.

ARKIVFOTO 2012: Der gøres klar til omskæring i Hof i det sydlige Tyskland Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID EBENER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I januar foretog en mand fra Aarhus en omskæring på en tre måneder gammel dreng. Drengen fik en livstruende infektion og blev indlagt. Manden blev dømt for grov vold i byretten og fik tre måneders ubetinget fængsel. Det er øjensynlig første gang, at voldsparagraffen er brugt i forbindelse med omskæring af drenge, men det var sandelig på tide. Omskæring er grov vold og bør forbydes. Vi har forbudt forældre at give deres børn lussinger, men samtidig accepteres omskæring af små drengebørn. Indgrebet udføres endda af læger, selvom der ikke er medicinsk indikation for det, hvilket strider imod lægeløftet.

Langt størstedelen af den danske befolkning er imod omskæring, og der findes ingen gode argumenter for at tillade denne kønslemlæstelse. Jeg overværede en høring om dette på Christiansborg sidste år, og der var ingen substans i de argumenter, fortalerne for omskæring kom med (se mit referat af høringen her: www.deadlymedicines.dk, 7. januar 2015). Det er ganske enkelt ikke muligt at argumentere rationelt for at opretholde retten til rituel omskæring, og der er faktisk børn, der dør pga. omskæring. Ganske mange andre får alvorlige operative komplikationer.

Det fremgår i øvrigt af FN’s Børnekonventions §24, at man ikke må påføre børnene lidelser:

»Deltagerstaterne skal tage alle effektive og passende forholdsregler med henblik på afskaffelse af traditionsbundne ritualer, som er skadelige for børns sundhed«.

Politikerne overbyder hinanden i disse dage, fordi vi snart skal have valg. De fleste vælgere stemmer ud fra deres følelser, og følelserne mod omskæring er stærke. Hvis et parti gerne vil have stemmer, er øjeblikket kommet til at sige, at partiet vil arbejde for et forbud mod omskæring.