Omegnsborgmestre: Letbanen er nødvendig for hovedstaden

Letbanen i Aarhus venter fortsat på at blive indviet. I hovedstadsområdet håber kommunerne langs Ring 3 på, at byggeriet af en letbane går i gang i det kommende år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange borgere og virksomheder venter utålmodigt på, at byggeriet af Hovedstadens Letbane fra Lyngby til Ishøj begynder til næste år. Mens vi venter på det første spadestik, prøver enkelte dog stadig at forsinke hele projektet ved at misinformere. En ofte gentaget påstand er, at letbanen er en alt for dyr investering på Storkøbenhavns Ring 3, og at busser i stedet kan løse den trafikale udfordring.

Busser er et pålideligt og effektivt kollektivt transportmiddel. Og busser i eget spor spiller en væsentlig rolle i det samlede kollektive transportsystem. Derfor blev der i april i år indsat fossilfri gas-ledbusser på linje 5C mellem Herlev, København City og Lufthavnen i Kastrup. Det har ikke alene øget kapaciteten på Danmarks største buslinje, det har også effektiviseret driften.

Men det betyder ikke, at busser er løsningen alle steder. Og slet ikke i de københavnske omegnskommuner.

Trængselskommissionen har påvist, at den kollektive transport i hovedstaden skal håndtere minimum 15 procent flere ture i 2025, og at biltrafikken vil stige med ti procent i samme periode. Alle, som har kørt i bil i eller omkring Storkøbenhavn i myldretiden, ved, hvor mange biler og busser, der daglig sidder fast i trafikken.

Læs også: Planlagt letbane i hovedstadsområdet får grønt lys

Den letbane, som er besluttet på Ring 3, har kapacitet til at dække både det nuværende og det fremtidige mobilitetsbehov. Storkøbenhavn ventes at vokse med 200.000 flere borgere frem mod 2030. Det kapacitetsbehov skal den kollektive transport kunne løfte. Derfor skal vi selvfølgelig have en fremtidssikret letbane i de københavnske omegnskommuner.