Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nye skatter og gælden til det offentlige

Hvad med at få inddrevet den gæld i stedet for blot at øge beskatningen? Så vil der være finansiering til opfyldelse af mange velfærdsønsker., skriver Flemming Yssing Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Som opvarmning til efterårets forhandlinger om finansloven bragte Berlingske 21. august et interview med SFs Pia Olsen Dyhr om partiets krav ved forhandlingerne, hvor minimumsnormeringer i daginstitutioner var et centralt punkt. Man forstod at der var tale om et ufravigeligt krav, som skulle opfyldes, hvis man skulle stemme for finansloven.

Finansieringen var den sædvanlige fra et venstrefløjsparti, nemlig en indførelse af nye skatter og en øgning af allerede eksisterende skatter, her genindførelse af formueskatten med 0.5 pct. for formuer over fem mio. kr. (inklusive friværdi i egen bolig) og en større arveafgift. Tiltag der ifølge Berlingske især vil ramme ca. 183.000 pensionister, som har fulgt skiftende regeringers opfordring om at spare op til pensionisttilværelsen.

Men der findes en anden oplagt finansieringskilde, som ingen taler om. Det er gælden til det offentlige som vist nok i øjeblikket er på ca. 118 milliarder kr. og fortsat stiger på trods af forsøg på blot at reducere stigningstakten, hvilket tilsyneladende ikke er lykkedes.

Hvad med at få inddrevet den gæld i stedet for blot at øge beskatningen? Så vil der være finansiering til opfyldelse af mange velfærdsønsker. Ødelæggelsen af Skat har stort set alle partier del i og fri os for smålige gensidige beskyldninger om dit og dat i den forbindelse. Alle er skyldige og giv inddrivelsen af gælden og genoprettelsen af skattesystemet første prioritet, og kom ikke med skattestigninger før den opgave er løst.

Det er nok ikke noget, der giver mange stemmer, men hvis blot alle helhjertet går ind i projektet er det lige for alle.

Der er allerede postet mange milliarder i forsøget på at løse problemet, tilsyneladende uden særligt held, da gælden fortsat stiger. Jeg håber ikke, at pengene bruges i forsøg på at forbedre de »forkromede« IT-systemer, som vi har så mange eksempler på ikke kommer til at virke tilfredsstillende. Af den simple grund at skattereglerne er så indviklede og kringlede at ingen personer har et overblik over de mange regler.

Der skal derfor en forenkling af skattesystemet til før man med succes kan digitalisere skattesystemet. I mellemtiden må man ansætte flere folk i skattevæsenet til erstatning af de mange, der blev afskediget før man vidste, om digitaliseringen ville komme til at fungere. Og fri os for flere nye skatter og afgifter, før man får stoppet væksten i gælden til det offentlige og effektivt får den nedbragt.

Flemming Yssing Hansen, Bagsværd