Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Ny cykel- og gangbro er populær legeplads for cykler og løbehjul

»Realdania var i 2017 ganske uforstående over for de betænkeligheder om færdselssikkerheden, som Fodgængerforbundet påpegede i forbindelse med anlæg af den nye cykel- og gangbro.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Den nye cykel- og gangbro ved Langebro i København er blevet en populær legeplads for cykler og løbehjul. Som på andre delte stier i hovedstaden ser Københavns Kommune og Københavns Politi gennem fingre med overholdelse af færdselsreglerne og tillader fri færdsel på broen, hvor det nærmest er blevet en sport at sno sig rundt om fodgængere og handicappede op og ned ad broen.

Underholdningsværdien er tilsyneladende rigtig stor på Lille Langebro, som Realdania har ladet opføre og derefter foræret til Københavns Kommune. De elektriske løbehjul har bidraget særlig godt til at omdanne broen til legeplads, da cykler i begge retninger hindrer dem i at holde farten på cykelstien. Derfor smutter de nemt og hurtigt over kridtstregen i følgeskab af ladcykler og turister på el-cykler, som heller ikke kender færdselsreglerne.

Realdania var i 2017 ganske uforstående over for de betænkeligheder om færdselssikkerheden, som Fodgængerforbundet påpegede i forbindelse med anlæg af den nye cykel- og gangbro. Med erfaring fra andre steder i byen, hvor en kridtstreg ikke respekteres af trafikkanterne, blev det foreslået, at der blev etableret en fysisk adskillelse mellem gangsti og cykelsti, så både fodgængere og cyklister med større sikkerhed kunne færdes på hver sit område på broen.

Det forslag faldt ikke i god jord, hverken hos Realdania eller hos Københavns Kommune. I forbindelse med planlægningen havde man foretaget grundige undersøgelser af fremkommeligheden og sikkerheden på broen.

Fodgænger- og trafiksikkerheden på broen har høj prioritet, skrev Realdania til Fodgængerforbundet. I tilrettelæggelsen af projektet har det således været vigtigt, at broen blev tilstrækkelig bred, så man kan færdes sikkert både som fodgænger og cyklist. Der blev i den sammenhæng lyttet til de krav, der stilles til andre broer i byen, og de erfaringer, som kommunen har høstet omkring delte cykel- og fodgængerforløb, skrev Realdania.

Ansvaret for den fejlagtige rådgivning af trafiksikkerheden ligger tilsyneladende også her hos Københavns Kommune, som alene prioriterer fremkommelighed og lader stå til med sikkerheden. Alene sidste år var over 75 pct. af alle trafikuheld i København med cyklister og fodgængere. Realdania vasker da også hænderne i havnen og lader Københavns Kommune om at tage ansvaret for den nye og populære legeplads på Lille Langebro. Hans E. Hansen, formand for Københavnsafdelingen, Fodgængerforbundet

Glem ikke rapporten

Forleden passerede vi »Earth Overshoot Day«. Det betyder, at vi alle på Jorden lever på klods resten af året, hvor vi forbruger løs af en konto, der ikke er dækning på. Det fremgår af en rapport fra »Global Footprint Network«. Det fremgår også, at dagen i år falder tre dage tidligere end sidste år. Ser vi isoleret på Danmark falder denne dag allerede i slutningen af marts.

Det er skræmmende og yderst tankevækkende og ærgerligt, at rapporten kommer netop i denne tid, hvor vore politikere holder ferie. Diskussionen om klimaet kan ikke løsrives fra disse kendsgerninger og troen på, at løsningerne findes gennem fortsat vækst og forbrug er hårrejsende forkert. Jeg håber, at rapporten ikke bliver glemt. Ejnar Bertelsen, Vig

Sådan standses svindel med udbytteskat

Svindel med udbytteskatten er let at stoppe. En forudsætning for at det kan lade sig gøre, er fordi det er muligt at låne aktier på udbyttedagen. Vi har slet ikke brug for aktieudlån, jeg kender en del aktiehandlere, men ingen der kan se, hvad aktieudlån kan bruges til, udover svindel med udbytteskat og kursmanipulation. Både svindel og kursmanipulation er ulovligt. Der findes i dag derivater, hvis nogen gerne vil påvirke likviditeten i aktien.

Jeg har talt med Finanstilsynet, men her har de desværre en meget akademisk betragtning af aktieudlån. Det er min opfattelse, at Finanstilsynet ser aktiemarkedet som et matadorspil, og det virker ikke som om, at medarbejderne nogensinde selv har handlet en aktie og eller ejer en aktie.

Det kan være svært for Skat at se, om en aktie tilhører en dansker, der skal betale udbytteskat, eller en udlænding, som kan slippe for udbytteskat, hvis aktien har været udlånt på udbyttedagen.

En let løsning på problemet er derfor at forbyde aktieudlån. Finanstilsynet opgør i dag aktieudlån, men deres fremtidige opgave bør være at slå ned på aktieudlån og politianmelde det, hvis det skulle forekomme. Klaus Folmann, Frederiksberg

En hån mod Venstres vælgere

Det er politik, når det er værst, når Venstre fravælger partiets store stemmesluger, Inger Støjberg, til fordel for Kristian Jensen, der fik et dårligere valg. Det er så arrogant og en hån mod os vælgere. Intet under, at man får politikerlede. Ida Klee, Hellerup