Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nu er det Arnes tur på skolebænken

Socialdemokraternes kampagne om nedslidning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Mette Frederiksens regering arbejder tilsyneladende hårdt sammen med de andre forfattere af »forståelsespapiret« på at definere betingelserne for en ekstra tidlig tilbagetrækning for de fysisk nedslidte medborgere. Alle ved, at det ikke bliver lige til højrebenet, og at kritikken bliver barsk, uanset løsningsmodellen. Det er virkelig et af de svære løfter fra valgkampen.

Vi er jo alle taknemmelige for de opgaver, der løses via fysisk nedslidende arbejde på tværs af alle fag, og vi behøver ikke at nævne dem. Vi ved alle, hvilke det drejer sig om, især den nedslidte selv, så drillespørgsmålet »hvem er det så lige, der skal på tidlig nedslidningspension?« er helt unødvendigt, hvis sagen gribes lidt anderledes an.

Når en medarbejder føler nedslidningen nærme sig i knæ og ryg før den almindelige pensionsalder, vurderer egen læge situationens alvor, og såfremt fortsat arbejde på stilladset eller fabriksgulvet er udelukket, tilbyder stat/kommune en genoptræning og omskoling til en anden stilling, hvor erfaring kan medtages, og som ikke er nær så fysisk belastende.

Jo, det koster i første omgang samfundet penge, som i stedet for kold udbetaling nu går til etablering af en ny aktiv tilværelse på arbejdsmarkedet. Alternativet er 15 års udsigtsløs og gold nedslidningspension. Såfremt det politisk bestemmes, at kommunerne skal pålægges at betale de nedslidtes omskoling, kan man vel lægge lidt til side af de opkrævede skatter fra kommunens virksomheder. Det er en god investering.

Var jeg en ung murerlærling i dag ville min yndlingslærer helt sikkert være en toperfaren svend, der kan jonglere med pudsebræt og skelske og give os lærlinge i faget lidt af sin erfaring. Hvad man omskoles til, skal man naturligvis selv være med til at bestemme, men det er selvfølgelig ikke alle, der kan forvente en stilling inden for samme fag.

Jeg er sikker på, at langt de fleste, der bliver nedslidt før tiden, langt hellere vil skifte til et lavere gear, beholde værdigheden, opfylde et tiltrængt behov på arbejdsmarkedet og fortsætte med at tjene penge. For samfundet vil omskolingsudgifterne komme tilbage i rigt mål. Steffen Ring, Charlottenlund