Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nej til en velfærdslov

Birte Roll Brandt advarer mod regeringens velfærdslov og efterlyser i stedet effektivisering i den offentlige sektor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De konturer, som den socialdemokratiske regering nu tegner til en velfærdslov, vil jeg på det kraftigste advare imod.

Den offentlige sektor er på mange måder ikke skruet sammen på en sådan måde, at den fungerer effektivt. Det skal der laves om på nu.

Planerne er vel tilrettelagt og fremlagt lige nu inden kommunalvalget og regionsvalget. Det er allerede nu vigtigt at fortælle vælgerne, hvad det kommer til at betyde. Det kommer til at koste hver eneste skatteyder mange penge. Hertil skal lægges de stigninger, vi allerede kan se konturerne af i forhold til stigende elpriser, højre priser på madvarer, grønne afgifter med videre.  Det bliver smalhals i den enkelte familie.

Vi kan også se konturerne af de hensigter og holdninger, som vi er vant til: Socialdemokratiet har altid forlænget de eksisterende forhold med brædder. Send flere penge hvert år! Der bliver flere gamle og flere børn: Ja, og hvordan kan vi så håndtere disse udfordringer? Det er ikke bare et spørgsmål om penge.

15.000 flere offentligt ansatte er en skændsel. Der mangler arbejdskraft i den private sektor.

Jeg vil foreslå, at der bliver et stop for flere ansatte i den offentlige sektor. I stedet skal der ske en kulegravning af hele sektoren. Hvilke behov er der tale om? Hvilke ydelser skal der tilbydes? Hvordan skal det organiseres? Også på den enkelte arbejdsplads. Registrering af data: Hvad er der behov for? Og hvad kan sløjfes?  Bureaukrati på alle områder skal ses efter i sømmene og reduceres.  Jeg forventer også private tilbud fremover, uanset den lovgivning der nu er på vej.

Fagforeningerne og den enkelte medarbejder i den offentlige sektor må forventes at kunne bidrage med masser af ideer til bedre løsninger.

Jeg kan ikke acceptere, at vi hver dag skal høre følgende: De offentlige ansatte løber og løber. Det fortæller jo ikke hele sandheden. Det kan jo være, at de arbejder på en måde, der ikke er effektiv.

Hvis den private sektor fungerede som den offentlige sektor, var mange af dem gået konkurs for lang tid siden.

Birte Roll Brandt, Hørsholm