Nej tak til vismændenens skat

De økonomiske vismænd anbefaler på forsiden af tirsdagens Berlingske, at danskernes boligskatter hæves. Vi anerkender normalt altid vismændenes input til de politiske og økonomiske debatter og forhandlinger, for der er behov for uafhængige eksperter til at kaste lys over effekterne af den førte politik.

Men med forslaget om at hæve de i forvejen stigende boligskatter yderligere rammer de desværre helt forbi skiven. Selv om vi har haft et såkaldt skattestop siden 2001, er de samlede boligskatter alligevel steget fra 24 til 43 milliarder kr. Og hvis vi ikke snart får taget et alvorligt livtag med boligskatterne, vil de stige til i alt 51 milliarder om blot fire år.

Der er altså behov for at gå i den modsatte retning af, hvad vismændene anbefaler. For boligskatterne er ganske rigtigt en »effektiv« skat, men der er også andre faktorer, der spiller ind. Især noget så enkelt og gammeldags som retfærdighed. Det er ganske enkelt ikke retfærdigt, at man skal tynges af stigende boligskatter, blot fordi man har investeret i en bolig.

Vi er på vej i den helt forkerte retning, når forslag efter forslag går på, hvordan vi kan trække endnu flere penge ud af boligejerne. Vi skal den anden vej, og vi har tidligere på året fremlagt en fuldt finansieret plan for, hvordan man helt kan afskaffe de løbende boligskatter. Vi foreslår, at man i stedet – som man blandt andet gør i Sverige – kun beskatter en eventuel gevinst, når man engang forlader boligmarkedet. På den måde vil man kun beskatte penge, som danskerne har i hånden, og ikke en muligvis fiktiv værdi.

Det bliver altså et nej tak fra Det Konservative Folkeparti til dette forslag fra vismændene. Danskerne har brug for meget lavere boligskatter. Ikke højere.