Nej tak til individuel uddannelseskonto

Forleden kom en ekspertgruppe med forslag til at forbedre voksenuddannelsessystemet. Der argumenteres bl.a. for, at det øger motivationen til livslang uddannelse, hvis den enkelte har en individuel uddannelseskonto, der kan trækkes på hele livet. En holdning der også har vundet gehør på Christiansborg. Men en individuel uddannelseskonto hjælper ikke de kort uddannede. Lad os give et eksempel.

For seks år siden etablerede fagforeningen og arbejdsgiverne Asfaltskolen. Formålet er at sikre, at de kort uddannede på arbejdsmarkedet bliver bedre til at læse, skrive og bruge IT. Skolen er en succes, og mange hundrede asfaltarbejdere har fået flere kompetencer og et bedre arbejdsliv – og arbejdsgiverne har fået glade og produktive medarbejdere.

Asfaltskolen er finansieret via de uddannelses- og kompetencefonde, som fagbevægelse og arbejdsgivere har sammen.

Vi er enige i, at de kort uddannede skal løftes. Men det sker ikke gennem en individuel uddannelseskonto, hvor vi hver især vælger det, der bliver udbudt. Det sker gennem kollektiv og fokuseret uddannelse aftalt mellem arbejdsmarkedets parter, der kender medarbejdernes og virksomhedernes behov, og som kan skabe fornyelse og planlægge langsigtet.