Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nej, Mette F., ikke afgift på genanvendelse

Det er særdeles fornuftigt at genanvende mere plastik og bruge mindre plastik, sådan som Socialdemokratiet har som mål i sin aktuelle 2025-plan. Netop derfor er det dog et vildskud, når partiet vil nå dette mål ved at indføre en afgift på plastflasker med kildevand.

»Alt for meget plastik ender i naturen«, lyder det i S-planen som argument for en afgift på vand i plastflasker. Enig! Plastik skal ikke ende i naturen. I stedet skal det indsamles og bruges igen. Og det er netop det, vi gør med plastflasker til kildevand, som jo lige præcis ikke ligger og flyder i skovene.

Plastflaskerne er nemlig en del af Danmarks velfungerende pant- og retursystem: Forbrugerne afleverer de tomme flasker i pantautomater, og plasten bliver brugt igen til at fremstille nye plastflasker og andre emballager til fødevarer. Derfor vil en afgift på plastflasker med vand være en afgift på genanvendelse.

93 pct. af alle plastflasker til kildevand indsamles og genanvendes – de danske bryggerier og tapperier betaler med glæde for det, og de danske forbrugere er en del af dette cirkulære projekt hver eneste dag. Til sammenligning indsamles kun 36 pct. af al anden plastemballage til genanvendelse.

De danske tapperier har desuden meldt ud, at mindst 50 pct. af alt materialet i alle plastflaskerne fra 2025 vil være fra genanvendt materiale. Tapperierne har med andre ord allerede taget lederskab og er førende i Europa på denne dagsorden.

Derfor giver det ingen mening med en afgift på plastflasker til kildevand, som indsamles og genanvendes, mens kaffekrus, ketchupflasker, vaskepulverposer, marmeladespande og andre plastemballager går fri, selv om de ender som affald.

Så kære Mette Frederiksen, lad os fokusere på de 214.200 ton plastikaffald, der hvert år ender som affald, frem for at indføre en afgift på plastflasker, der indsamles via pantsystemet og genanvendes.

Niels Hald, direktør, Bryggeriforeningen