Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nej, kære regering: Orwell opfordrede ikke til at bruge newspeak

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Frihed er slaveri

Peter Nedergaard

Regeringen har fremlagt en plan om en ny struktur for sundhedsvæsenet med titlen »Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder«. Sundhedsvæsenet skal heri styres centralt. Derfor foreslår regeringen, at der oprettes en national styrelse med navnet »Sundhedsvæsenet Danmark« med ansvar for den overordnede planlægning af sundhedsvæsenet.

Under styrelsen skal der være forskellige professionelle bestyrelser samtidig med, at de folkevalgte regionsråd fjernes. Groft sagt undrer sig over, hvordan regeringen kan få mere centralisme og mindre regionalt demokrati til at blive til noget, der har med mere »nærhed« at skaffe. Måske har regeringen fået George Orwells nysprog galt i halsen. Orwell ADVAREDE mod tendensen til at kalde tingene det modsatte af, hvad de er. Han anbefalede på ingen måde, at man indførte newspeak, kære regering.

Poppædofili

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

DR og TV 2 er underlagt en treenighedsstruktur. Den tvinger dem til altid at »invitere« tre musketerer, der ikke skal vide, men mene. Og at mene hedder i dag: »jeg tænker«. P1 fik fragtet tre ind for at mene noget om, at popsanger Michael Jackson dyrkede Knabenliebe ligesom Sokrates. Og de tre havde haft denne sanger som idol. Der gik dog ikke lang tid, før de kom til nazismen. Det skal man også helt rituelt.

Og så skal Knut Hamsun nævnes, for han var nemlig nazist. Det er stort set det eneste, de ved om ham. For vi gætter på, at de har spildt tid på at høre popmanden, mens de sikkert aldrig har læst »Markens grøde«. Hvad er forskellen på Hamsun og Jackson? Hamsun var kunstner.

Som i de glade 70ere

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Et bemærkelsesværdigt læserbrev dukkede op i sidste nr. af Weekendavisen. En geolog, ph.d. Jens Morten Hansen, der er fhv. direktør for Forskningsstyrelsen, fortæller, at det trodser enhver beskrivelse, hvad der foregår på universiteterne. Man må ikke synge om en ung blond pige og ikke gå med mexicanerhat til karneval.

Hansen mindes sine egne studenterdage, hvor han blev aftvunget marxistisk trosbekendelse og hvordan »de vantro af os blev passet op og truet med opklyngning i den nærmeste lygtepæl. Jeg selv overlevede ved kujonagtigt at bøje nakken, ved at benægte min daværende sympati for Det radikale Venstre.«

Jeps, 1970ernes amokløb er ved at gentage sig. Og som Karl Marx bemærkede i skriftet, Louis Bonapartes Attende Brumaire, så gentager historien sig to gange, »den ene gang som tragedie, den anden gang som farce«. Vi er i farcestadiet og tag ikke mexicanerhat eller Pernille Skipper-maske på.