Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nej, Anker Jørgensen anede ikke et klap om økonomi

Tidl. statsminister Anker Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Svend Aage Mortensen

Lektor i samfundsfag og økonomisk politik, Balder Asmussen, skriver i et læserbrev 27/3, at de »borgerlige burde være tilhængere af Anker Jørgensens (S) økonomiske politik« og Ankers genopretning af konkurrenceevnen efter den anden oliekrise i 1979. Bevar mig vel, man skal godt nok høre meget, før ørerne falder af – men her fik jeg virkelig morgenkaffen galt i halsen.

Sandheden er, at Anker Jørgensen ikke anede et klap om økonomi, hvilket han også flere gange åbenlyst både vedgik og demonstrerede – spørg blot tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer, som formentlig roterer i sin grav. Desværre hjalp det ikke stort, at Anker satte sin lid til politikere som fx Ivar Nørgaard, Karl Hjortnæs og Poul Nilsson, medens fx Knud Heinesen desværre ikke fik et ben til jorden. Især husker jeg diskussionen om rentefradragsretten, hvor Anker Jørgensen efter to års intens debat i Socialdemokratiet om brutto- versus nettoprincippet udtalte, at hvis det var så afgørende for de Radikale, så pyt da. Hvorefter det nok kan være, at der kom liv i alle de andre socialdemokrater, som havde forstand på de mulige katastrofale følger og sammenbrud af pengevæsenet. Anker forstod ganske enkelt ikke forskellen.

Husker en lektor i økonomisk politik som den gode Balder Asmussen slet ikke den snigende inflation, dyrtidsreguleringerne, ungdomsarbejdsløsheden, de utallige devalueringer, gældsætningen og den økonomiske slingrekurs tilbage i 70erne? For slet ikke at tale om den »økonomiske afgrund« som endte med, at Anker Jørgensen kørte fast i et drønende underskud på statsfinanserne, som tvang ham til at smide tøjlerne. Man skulle næsten tro, at Maduro i Venezuela har stået i mesterlære hos Anker Jørgensen, for mage til Ankers dysfunktionelle  økonomiske politik skal man ærlig talt lede længe efter. Men han var en god socialdemokrat og et hjertensgodt menneske. Steen Møller, Ebeltoft