Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Navneskift er ren symbolik, Marianne Jelved

Marianne Jelved (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Har vi en tendens til at gøre problemer ud af noget, der ikke er et problem? Det er i hvert fald min umiddelbare tanke, når Marianne Jelved skriver i Berlingske, at kristendom skal byttes ud med religion på skemaet. Jeg citerer fra Marianne Jelveds kommentar: »Fra 7. klasse skal faget også rumme undervisning i andre religioner. Det er ikke på nogen måde farligt at vide mere eller endda meget om det, der er fremmed for en.«

Jeg er enig. Simpelthen. Men hvorfor skriver jeg så denne kommentar? Fordi det faktisk allerede er sådan. Der står ordret på Undervisningsministeriets hjemmeside, at en af kompetenceområderne i kristendomskundskabsundervisningen er ikke-kristne religioner. Og de tre andre er så henholdsvis livsfilosofi og etik, kristendom og bibelske fortællinger. Så ikke-kristne religioner er allerede på dagsordenen.

Fylder det så for lidt? Det kan diskuteres i lang tid. Jeg er nok farvet af, at jeg selv er kristen og tror på alt det, der står i Bibelen, men jeg kan ikke se noget problem i, at kristendommen fylder halvdelen af kompetenceområder, mens etikken og de ikke-kristne religioner må deles om den anden halvdel.

Hvorfor? I bund og grund mener jeg ikke, at der behøver blive sagt mere, end at kristendommen simpelthen bare er den største og mest udbredte tro i verden. Og samtidig er kristendommen flettet så tæt sammen med vores kultur i Danmark, at vi simpelthen ikke kan skille dem ad. Men det er en helt anden snak.

Min pointe er bare: Ikke kristne-religioner er allerede på pensum i kristendomskundskabsfaget i folkeskolen. Det er rent symbolsk at skifte navnet til religion. Og måske Marianne Jelved skulle kigge på Undervisningsministeriets hjemmeside inden hun hentyder til, at der ikke bliver undervist i de ikke-kristne religioner. For det gør der.

Jeg kan selv tydeligt huske at blive undervist i det og jeg gik i øvrigt på en kristen friskole. Bærer jeg bare mere brænde på bålet? Muligvis, men er det virkelig nødvendigt at gøre et problem ud af noget, der ikke er et problem, bare fordi det er oppe i tiden at skrotte kristendommen? Gustav Kirkegaard, gymnasieelev i 2.g, Ringkøbing