Når vores behov bliver dyrenes fjende

Alt for mange mennesker tænker ikke over, hvad de bidrager til, når de som almindelige turister tager til Thailand og rider på elefanter, tager i cirkus eller i zoologisk have. Som danskere kan vi sagtens tænke, at mishandling, vanrøgt og mistrivsel blandt dyr i underholdningsbranchen ikke er et særligt stort problem – i hvert fald ikke i Danmark. Sandheden er bare, at det her er et kæmpe stort problem over hele verden.

Dyr er blevet anvendt til at underholde mennesker i umindelige tider, og hvert år bliver hundredtusinder af vilde dyr indfanget, spærret inde, lemlæstet og mishandlet blot for at de kan underholde os. Dyrene trænes med brutale metoder, så de kan bære rundt på turister eller udføre tricks, der er unaturlige for dem. En vild tiger ville aldrig lade mennesker kramme og klappe sig, og vilde elefanter ville aldrig lade mennesker ride på sig. Selfien på Instagram af dig og den tamme tigerunge er altså ikke så harmløs, som du måske skulle tro.

Efterspørgslen skal stoppes, og vi skal i stedet opleve vilde dyr i naturen, hvor de hører til. Rejsebureauer skal stoppe med at tilbyde aktiviteter og shows med vilde dyr. Vi skal som samfund ikke acceptere, at dyr bliver undertrykt og udvikles til pengemaskiner. Der er så mange andre muligheder for underholdning, som ikke er på bekostning af dyrs trivsel, og det er vigtigt, at vi som danske borgere er bevidst om det. Både herhjemme og i udlandet. Vi kan gøre en forskel.