Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nå, er du bare håndværker?

Nå, er du bare håndværker?

Jævnfør artiklen i Berlingske forleden om den akademiske elite og dens mangel på arbejde, skrev min søn et indlæg i avisen for nogle år siden om det at uddanne sig til håndværker. Han havde mødt nogle gamle venner til en fest og da en af dem spurgte ham, hvad han arbejdede med, fortalte han, at han uddannede sig til køletekniker og at det er et håndværkerfag, hvorefter vennen sagde: Nå! Er du bare håndværker?

Det viser jo alt. 1: At folkeskolens lærere har svigtet og ikke fortalt eleverne, at man kan vælge et andet godt spor end gymnasiet og herefter universitetet. 2: At det vigtigste for et ungt menneske i dag synes at være, at de har ret til at gøre lige, som de føler og har lyst til. 3: Nogen har glemt at foreslå de unge at undersøge, om der nu også er et job til dem, når de er færdige med det studium, som de har valgt.

Jeg er vokset op i Kalundborg og jeg husker en nabos søn, der gerne ville være elektriker. Det var i 70erne. Der var desværre ikke nogen elektrikerlæreplads, så han valgte i stedet at gå i lære som bager. Der var ikke andet at gøre, for det vigtigste var at få sig et job og at kunne forsørge sig selv. Ud fra den betragtning ændrede min nevø studieretning og han står i dag med flere jobtilbud. Så det er ikke jobs, der mangler her i landet. Det er villig og kvalificeret arbejdskraft.

Anna von Lowzow, Epstruplund

Jeg er radio-hjemløs

Jeg har været radio-hjemløs nu i knap to ugers tid og det er tomt og trist i en grad,

der skriger til himlen, hvad jeg har mistet.

Jeg har ikke været med fra starten, men gjorde en uvurderlig opdagelse for tre år siden. Ikke siden jeg var stor teenager, der med søgende og åben sjæl, forsvandt ind i »Det elektriske barometer« og »Tværs«, er jeg blevet beriget så meningsfyldt af radio.

Jeg er dybt taknemmelig over at have haft adgang til en radio-buffet af journalistisk topklasse. Et overflødighedshorn af berigende dokumentar og inspirerende vinkler på samfundsdebatten og den danske hverdag.

Alvor og humor i skøn sammenfletning, så det blev værd at lytte til satire.

Værterne, der udover deres knivskarpe dygtighed, skinnede skarpt igennem personligt.

Har mærket forskellen på at zappe meningsløst rundt i den jungle af diverse kanaler, vi har til rådighed i 2019 og så til at finde hjem på 24syv-frekvensen.

Når jeg slukkede, var jeg næret og oplyst. Ærlig talt har vi nok neutralitet og poleret pænhed til rådighed.

Jeg vil have min radio tilbage! og jeg vil have retfærdige, kompetente og gennemsigtige beslutninger.

Stine Boa, Brønshøj

Kræft-hykleri

SFs sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen har taget førertrøjen i politisk populisme. Hun er forarget over, at regionerne prioriterer kræftbehandling forskelligt. Måske burde hun tænke tilbage til forårets debat og hendes eget partis firkantede holdning til Løkke-regeringens forslag om at nedlægge regionerne.

Dengang var det umådelig vigtigt at vi havde lokalt demokrati til at styre sygehusene - nu hvor konsekvenserne af lokale beslutninger bliver tydelige, kører hun i stedet frem med en forargelse over de regionale forskelle.

Så er det, SF ønsker, selvstændige lokalt forankrede marionetregioner, som skal levere ensartede ydelser fastlagt af Folketinget? Eller er sundhedsordføreren bare en hykler, som hælder benzin på mit politikerlede-bål?

Jan Flodin, Fredensborg

Skats problemer

Er problemerne i SKAT mon et første forvarsel på, hvordan det kommer til at gå med den offentlige sektor, fordi vi har udsriftet dygtige HKere med akademikere i en lang række stillinger? Vi har set i SKAT, hvordan det er brudt sammen lidt efter lidt, og ingen har overblik over systemer, processer eller økonomi. DJØFerne ønsker ikke det »kedelige« arbejde, så vældig megen viden og arbejdsindsats forsvandt med HKerne. Det ser vi en meget tydelig og skræmmende konsekvens af nu.

Misforstå mig ikke - der er naturligvis behov for dygtige akademikere både i den offentlige og private sektor, der skal blot være balance mellem de forskellige faggrupper og respekt for, at medarbejdere uden akademisk uddannelse har vældig meget værdifuldt at bidrage med. Havde vi beholdt HKerne og haft mindre DJØF og IT-implementering havde der formentlig ikke været problemer i SKAT.

Retssikkerheden for den »almindelige« borger er ophørt når det gælder skatteområdet, det er skræmmende, og viser meget tydeligt hvor galt det kan gå når politikere ønsker detailregulering.

Fillippa Gottlieb, Allerød