Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Myndighederne svigter vores veteraner

»Alle afviste veteransager skal genoptages, og myndighederne må indskærpes, at tidligere fejl ikke må begås igen,« skriver Sven A. Blomberg, formand for Legatuddelingskomitéen i Soldaterlegatet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

7. oktober skrev Berlingske om indholdet af Soldaterlegatets rapporter over myndighedernes behandling af krigsveteraners arbejdsskadesager. Det er nedslående læsning.

Der rejses i rapporterne alvorlig kritik af sagsbehandlingen i både Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Ankestyrelsen (AST). Sagerne bedømmes hårdere, end der er hjemmel til, og myndighederne lader forhold indgå i bedømmelserne af sagerne, der heller ikke er hjemmel til.

Denne praksis, der ikke er i overensstemmelse med lovgivningen og god forvaltning, må ændres nu. Veteraner, der kommer hjem med en PTSD-diagnose i bagagen, ved ofte ikke selv, at de er syge. Nogle havner i et arbejds-, alkohol- eller stofmisbrug som en reaktion på de traumer, de har været ude for, og denne undgåelsesadfærd og fortrængning er netop symptomer på PTSD. Derfor kan der gå et stykke tid, før der bliver stillet en egentlig diagnose, og før sygdommen bliver tydelig for veteranen selv og dennes familie.

Men trods denne viden afviser myndighederne sager gang på gang på grund af manglende tidssammenhæng. Det er der ikke lovhjemmel til, og der er opstået en dybt diskriminerende praksis.

Allerede i 2012 har Soldaterlegatet i samarbejde med HKKF – Soldaternes fagforening og dygtige advokater gjort opmærksom på, at veteransagerne ikke behandles grundigt nok. Reaktionen blev en særlov, som har hjulpet nogle veteraner med at få anerkendt deres psykiske skader, men som ikke tager fat om problemets rod: At myndighederne ikke sagsbehandler efter gældende ret. Dette kedelige faktum har vi længe haft en mistanke om, men nu har vi det sort på hvidt, og denne tilstand må ændres.

Vi er bevidst om, at AES i flere år har gjort en særlig indsats for at sagsbehandle veteransager så godt og hurtigt som muligt, men det har bare ikke været godt nok. For veteranerne er den nuværende forkerte praksis et slag i ansigtet, og den kræver handling – nu. Alle afviste veteransager skal genoptages, og myndighederne må indskærpes, at tidligere fejl ikke må begås igen, og at myndighederne skal efterkomme deres forvaltningsretlige forpligtelser over for de skadelidte veteraner.

Folketingets partier må kunne stå sammen om at sætte sig det politisk måske lidt usexede mål at skabe rammer for AES, der sikrer, at anmeldelser om psykiske arbejdsskader behandles grundigt og korrekt. Sven A. Blomberg, formand for Legatuddelingskomitéen i Soldaterlegatet