Monarkiet kræver ansvarsfølelse

Dronning Margrethe fejrede søndag  16. april sin 77-års fødselsdag på Marselisborg Slot sammen med børn og børnebørn. Her er Kongefamilien samlet på verandaen. Dronningen, prins Henrik, kronprinsesse Mary, kronprins Frederik samt børnebørnene Christian, Isabella, Vincent, Josephine, Henrik og Athena vinker. Foto: Henning Bagger / Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et Indspark fra Søren Hviid Pedersen med underskriften »Monarkiet er den reneste form for fædrelandskærlighed« er sikkert fra forfatterens side ment som en støtte til monarkiet. Den er desværre det stik modsatte.

Monarkiet er en udmærket institution, fordi vi undgår afstemninger, der koster i milliarder hvert fjerde-femte år. Se blot, hvad det har kostet i USA, og hvad resultatet er blevet: Trump! Monarkierne består endnu, men de mennesker, der bøjer sig i støvet for de royale, bare fordi de har titler og et hof, risikerer at afskaffe monarkiet.

Hvis de royale omgås rigmænd, der intet selv har skabt, kan et kongedømme hurtigt blive afskaffet.

Læs også: Søren Hviid understøtter kun min pointe

Monarkiet vil kun overleve, hvis udøverne – og dets støtter – forstår nødvendigheden af tilbageholdenhed og ansvarsfølelse.

Uddeling af ordner og titler til »venner« i overklassen, der betaler med gentjenester og (fonds)støtte, skaber utilfredshed, som vores dronning stort set klogt har undgået. Den klogskab har givet hende og hendes slægt berettiget tilslutning.

Rusland, Tyskland, Iran, Frankrig, Italien og næsten hele Sydamerika, der ikke forstod monarkiets inderste væsen, er blevet republikker.

Der skal stilles krav til monarkiet, så dets arvinger forstår nødvendigheden af fornyelse og nytænkning. (Det samme gælder i øvrigt kapitalismen og demokratiet, der desværre allerede ser tegn på forældelse og råddenskab).

Ole Lauritzen, Onsgårdsvej 23, 2900 Hellerup