Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mogens Jensen: Virtuel Global Pride er et godt og hamrende vigtigt alternativ

»Selvom vi ikke kan mødes i gadebilledet i år, er jeg glad for, at vi heldigvis stadig kan mødes om den fælles sag til årets Global Pride. Virtuelt. Det håber jeg, at mange vil bakke op om,« skriver ligestillingsminister Mogens Jensen. Her ses Copenhagen Pride Parade i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overalt i verden aflyses årets prides. Det er superærgerligt.

Traditionen er både smuk i sit budskab og vigtig i sin egenskab. Den forener fejringen af frihed til at være, som man er, og leve, som man ønsker, med kampen for lige rettigheder for alle mennesker, uanset seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika. Både ude og hjemme.

For der er meget at fejre, men der er også meget at kæmpe for. Fortsat.

Alene de sidste 12 måneder har 42 procent af LGBTI-personer i EU oplevet at blive diskrimineret på grund af deres LGBTI-identitet. Det viser EUs LGBTI Survey, der udkom i år.

Det er oprivende.

Der er brug for prides. Der er brug for opbakning til forskellighed.

Selvom vi ikke kan mødes i gadebilledet i år, er jeg glad for, at vi heldigvis stadig kan mødes om den fælles sag til årets Global Pride. Virtuelt. Det håber jeg, at mange vil bakke op om.

Fra dansk side vil kronprinsesse Mary holde en tale i sin egenskab af protektor for Copenhagen 2021, hvor København vil være vært for World Pride og Eurogames i 2021 og dermed bliver årets LGBTI-hovedstad. Kronprinsessen er stærk fortaler for menneskerettighederne.

»Alle mennesker er født frie og lige i værdighed og rettigheder«. Den sætning indleder FN’s Menneskerettighedserklæring, og det burde være helt ukontroversielt. For der findes ingen argumenter for det modsatte.

Alligevel har 11 procent af LGBTI-personer i EU oplevet fysiske eller seksuelle overgreb på grund af deres LGBTI-identitet inden for de sidste fem år, og 36 procent oplever, at fordomme og intolerance i samfundet over for LGBTI-personer er steget. Danmark skiller sig heldigvis positivt ud, men vi må ikke glemme alt det, der stadig skal gøres.

Vi er langt, men ikke langt nok.

Tak til alle de ildsjæle i Danmark og verden, der år efter år holder regnbuefanen højt. Også denne gang, hvor det er sværere, end det plejer.

Ikke fordi vi kun skal kæmpe for frihed til forskellighed én gang om året – det skal vi gøre hver dag – men fordi det er vigtigt at stoppe op og minde os selv og omverdenen om de sejre, vi kan fejre, og om de slag, der endnu udestår.

Jeg glæder mig til næste år, hvor hele verden forhåbentlig kan samles om sagen i København.

Mogens Jensen,  minister for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde (S)