Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Misinformation er som en virus

Det kan ikke passe, at Danmark skal være det eneste land i Nordeuropa uden et troværdigt digitalt opslagsværk.

»Lex.dk er med sine mere end 225.000 artikler om alt mellem himmel og jord et helt nødvendigt og meget konkret bud på de udfordringer, som også statsministeren (billedet, red.) og kulturministeren har påpeget, at vi står med.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har aldrig nogensinde har haft så megen information til rådighed, som vi har nu. Seks milliarder stykker information deles på Facebook hver eneste dag, hvert minut oploades der 500 timers video til YouTube, og der deles to trilliarder tweets hvert år.

I det afsindige udbud af information, hvor det ofte er det, der støjer mest, som vinder vores opmærksomhed, er det helt afgørende, at vi får skabt en demokratisk infrastruktur, hvor meninger brydes, og hvor man gør det på et kvalificeret grundlag – på pålidelig afledt viden, som vi kan stole på, og som ikke bliver infinceret af fake news og misinformation.

Misinformation er som en virus og spredes i lignende mønstre, men endnu hurtigere og med større kontakttal og smitteprocenter end en pandemi. Vi bliver nødt til at sikre digitale teknologier og platforme, som er designet med demokrati og inklusion for øje. Informationsprodukter, hvis succes ikke bare måles på mængden af opmærksomhed, kliks og likes. Men på sin troværdighed og sin samfundsnytte. Gør vi ikke det, er vi i overhængende risiko for at gentage de fatale fejltagelser, som toppede i 2016, hvor demokratiske valg i både USA og Storbritannien blev præget af – måske afgjort af – misinformation.

Der er ikke én løsning på de udfordringer, som vi står med i opmærksomhedsøkonomien, men den politiske langmodighed, der er blevet demonstreret fra politisk hold i finanslovforhandlingerne, som skulle være med til at sikre lex.dks fremtid, er svært bekymrende. Lex.dk er med sine mere end 225.000 artikler om alt mellem himmel og jord et helt nødvendigt og meget konkret bud på de udfordringer, som også statsministeren og kulturministeren har påpeget, at vi står med.

Platformen er et væsentligt bidrag til en demokratisk infrastruktur, hvor vi viser, at techplatformene ikke fuldstændig skal have lov til at dominere og bestemme, hvilken viden vi skal have adgang til. Det kan ikke passe, at Danmark skal være det eneste land i Nordeuropa uden et troværdigt digitalt opslagsværk. Vincent F. Hendricks, dr. phil., ph.d., professor og leder af Center for Information og Boblestudier (CIBS), Københavns Universitet