Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Minkvarianter var ingen trussel mod folkesundheden

»Udøvelsen af et ekstremt forsigtighedsprincip uden hensyn til proportionalitet over for eliminering af smitterisikoen ved vaccination af mink og mennesker og uden hensyn til de enorme økonomiske og menneskelige omkostninger mangler sund fornuft,« skriver Sven Qvist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Minkkommissionen gør et stort arbejde med at klarlægge ulovlighederne omkring aflivningen af raske mink og nedlæggelsen af minkerhvervet. Desværre skal kommissionen ikke beskæftige sig med sundhedsfaglige spørgsmål. Det forekommer uheldigt, da statsministeren vil forsøge at klare frisag ved at påstå en fare for folkesundheden.

Det er derfor relevant, at professor Niels Høiby (NH) i Berlingske 13/11-2021 på overbevisende måde tilbageviser professor Hans Jørn Kolmos' (HJK) angreb på chefredaktør Mette Østergaard for vildledning. Tværtimod er det HJK, der vildleder og fejlfortolker DTU Fødevareinstituttets årsrapport 2020. Som NH skriver, så står der i DTU-rapporten intet om minkvariant B.1.1.298 som årsag til syge og døde. Hvis HJK kan fremvise nogen dokumentation for, at minkvarianter er registreret som dødsårsag hos plejehjemsbeboere, burde han redegøre herfor.

Det er endvidere ren manipulation, når HJK omtaler 5.000 positive tilfælde som covid-19 syge personer. Man er ikke syg, blot fordi man tester positiv!  B.1.1.298 forsvandt sammen med minkene. Det viser, at det var en variant adapteret til mink, som ikke kunne etablere sig i det humane miljø. Det er derfor en realistisk fortolkning, at når minkene enten var symptomfri eller med lette symptomer, så vil dette i endnu højere grad være gældende for smittede personer.

Dette underbygges af faktisk viden om cluster-5 varianten (uddød i september 2020), hvor der kun registreredes få personer med lette symptomer. Cluster-5 blev brugt som hovedargument for aflivning af alle mink og i medfør heraf en lukning af minkerhvervet. Statens Serum Institut (SSI) spillede i denne sammenhæng en lidet glorværdig rolle ved spekulativt og uden solid dokumentation at udråbe Danmark som et nyt Wuhan og cluster-5 som en trussel for vacciners effektivitet. Dette blev heldigvis effektivt modbevist af både danske og internationale forskere.

Regeringens absurde hastværk blev til lastværk og en selvforskyldt trussel mod dens liv. Udøvelsen af et ekstremt forsigtighedsprincip uden hensyn til proportionalitet over for eliminering af smitterisikoen ved vaccination af mink og mennesker og uden hensyn til de enorme økonomiske og menneskelige omkostninger mangler sund fornuft. Desværre en oplagt mangelvare hos statsministeren.

Den Danske Ordbog definerer folkesundhed som en befolknings helbredstilstand. Befolkningens helbredstilstand var ikke truet af minkvarianter med svag virulens. Sammenlign med, at en influenzaepidemi med mange syge og døde ikke anses for en trussel mod folkesundheden.

Sven Qvist, dyrlæge, mikrobiolog, Jyllinge