Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Minister: Arnes pension er fair, retfærdig og fuldt finansieret

Erhvervsminister Simon Kollerup: »Vi tilbageruller nemlig lidt af Venstres skæve rødvinsreform.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I denne uge blev det endelig Arnes tur. Med retten til tidligere pension vil 38.000 danskere allerede fra 2022 kunne trække sig tilbage efter et langt arbejdsliv, så de kan nyde pensionen, inden kroppen er slidt ned. Forudsigeligt nok fremkaldte udspillet også kritiske automatreaktioner. Fra dem der sagde, at en ret baseret på objektive kriterier var umulig. Dem der mener, at folk skal slides ned, før de må trække sig tilbage.

I sit indlæg i denne uge gentager Thomas Bernt Henriksen en gammelliberal parole om, at det er samfundsskadeligt, når dem med de bredeste skuldre skal bære lidt mere. Påstandene må stå for Thomas Bernt Henriksens egen regning. For vores forslag til tidlig pension er grundigt gennemtænkt og fuldt finansieret. Til gengæld er det helt korrekt, at det ikke som tidligere er den almindelige hårdtarbejdende dansker, som skal betale regningen.

Vi tilbageruller nemlig lidt af Venstres skæve rødvinsreform, der gav de rigeste danskere en meget stor skattelettelse. Vi synes, det er rimeligt, at direktørlønninger på mere end ti millioner kroner ikke kan trækkes fra i selskabers skat. Og vi beder de banker, der fik hjælp under finanskrisen og som sidenhen har haft milliardstore overskud, om at give et ekstra samfundsbidrag.

Vores forslag om en ret til tidlig pension er ikke bare fuldt finansieret og økonomisk ansvarligt. Det er også rimeligt og rigtigt.

I årevis har reformer været lig med nedskæringer, mens de, der har haft mest, har fået mere. Nu viser vi en anden vej. Med et økonomisk ansvarligt og fuldt finansieret udspil, der hjælper almindelige mennesker med solide jobs, der har fortjent en værdig tilbagetrækning. Regeringens førsteprioritet er rimelighed og retfærdighed. Så de, der slider i fysisk hårde jobs, som samtidig er længst på arbejdsmarkedet, og som i snit lever kortere end direktøren og akademikeren, får muligheden for at nyde en pension, hvor de stadig kan løfte deres børnebørn eller cykle en tur uden smertestillende.

Under finanskrisen holdt danskerne hånden under bankerne. Her var det sosu-assistenten, slagterimedarbejderen og skolelæreren, som måtte holde for. Vi skal en anden vej nu. Nu er det Arnes tur. Og alle de andre, der har brug for, at samfundet hjælper bare lidt mere. Reformer behøver ikke betyde nedskæringer, og regningen skal ikke sendes til personen på gulvet. Simon Kollerup, erhvervsminister