Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Min respekt for USA er forsvundet

Donald Trump afholder sin tale til nationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Roberts

Tillad mig at dele Uffe Ellemans harme (Opinion 8/1) over den amerikanske præsidents dybt krænkende udgydelser om vores deltagelse i amerikanernes krige i Syrien og Afghanistan. Ét er at læse, hvad han sagde, det var endnu værre at se TV-klippet fra det åbne regeringsmøde, hvor han udlagde teksten. Arrogant, nedladende og ubehøvlet fortalte han bl.a., at lande, der stillede med 200 militærfolk, regnede han ikke for noget, og de kunne ligeså godt være blevet væk.

Jeg takker præsidenten for hans »kloge« ord, og sender tankerne til de af vores udsendte landsmænd og deres pårørende, der kæmper med traumer og ar på sjælen, som aldrig forsvinder, alt sammen påført dem i krige, som allierede med amerikanerne - og ikke mindst på deres opfordring.

Desværre, og jeg mener desværre, er min respekt for det USA, der har valgt ovennævnte person til præsident, totalt forsvundet. Bjørn Klausen, Espergærde

Skinger Ellemann

Uffe Ellemann-Jensen bliver mere og mere skinger i sit had til Trump. Nu mener han, at Trump »håner« Danmarks militære indsats, fordi han kritiserer NATO-lande, som kun stiller med symbolske styrker. I det lange citat, han henviser til, står der »store« lande. Så kritikken er ikke møntet på Danmark. Kritikken er også fuldt berettiget, eftersom de europæiske styrker kun kan fungere ved at trække massivt på amerikanske ressourcer. Ellemann synes, at Trump har skabt tvivl om USAs opbakning til Europa. I årtier har USA vidst, at Europa ikke ville støtte USA, fordi man helt bevidst ikke havde den militære kapacitet dertil.

Alle, der læser Berlingske, ved, at Iran udgør en stor sikkerhedsrisiko for Vesten, og at Kina bryder alle handelsaftaler. Alligevel modarbejder Europa Trump, der som den eneste vil gøre noget ved problemerne. Det er fake news, at Trump skulle »løbe fra aftaler og alliancer«, som USA har indgået. Han har genforhandlet nogle og opsagt andre, som hans forgænger forfatningsstridigt havde indgået, og som var til fare for Vesten. Som god liberal demokrat skaber Ellemann sin egen virkelighed og taber troværdighed. Lars H. Hansen, Ølstykke

Takt og tone

Mikkel Andersson har i Berlingske 7. januar en klumme omkring nytårstaler i almindelighed og Hendes Majestæts nytårstale i særdeleshed, som Andersson sammenligner med den lavkomiske »90 års fødselsdag« og »Disneys juleshow«.

Andersson beskriver i klummen Dronningen som en »sympatisk ældre kvinde«...« primært kendt for at køre i guldkaret, holde TV-transmitterede tafler og bo på slotte«. Hvad har Hendes Majestæt dog gjort hr. Andersson? Artiklen var næppe Berlingske værdig. Henning Schwartz, Holte

Taiwan respekterer ikke »ét land, to systemer«

Lars Aagaards artikel 3. januar er bekymrende læsning. Kinas præsident Xi Jinping nævner i en tale formularen »ét land, to systemer« og gentog, at Taiwan og Kina bør forenes om nødvendigt med magt, hvilket på ingen måde kan accepteres af Republikken Kina (Taiwan). Taiwan har ingen intention om at gå på kompromis med sine frihedsværdier, der er dybt rodfæstet i befolkningen.

For det første kan vi ikke acceptere Beijings formel »ét land, to systemer«. Flertallet af taiwanerne er entydigt imod denne politiske framing. Taiwan er dog villig til at indgå forhandlinger på tværs af Taiwan-strædet, men alle politiske møder må finde sted mellem statslige organer, som åbent kan følges af befolkningen i Taiwan.

Taiwan er også åben over for en konstruktiv udvikling på tværs af Taiwan-strædet. 1) Dog skal Kina respektere det demokratiske system og eksistensen af Taiwan, 2) afstå fra at tilbyde incitamenter og blande sig i Taiwans befolknings valg, 3) relationer på tværs af Taiwan-strædet skal finde sted med ligeværdighed i stedet for gennem undertrykkelse og intimidering.

Som Danmark er Taiwan et frit, demokratisk og uafhængigt land med samme kerneværdier som andre frie lande. Taiwanerne vælger deres præsident hvert fjerde år ved direkte valg og har en fri presse i et åbent samfund. Taiwans regering har eksklusiv jurisdiktion over dets territorium og har egen møntfod, militær og grænsekontrol. Det skal understreges, at Taiwan ikke er – og aldrig har været – en del af Folkerepublikken Kina.

Demokratiske værdier er fundamentale i Taiwan og kan ikke sættes over styr. Vi håber, at Taiwans venner vil støtte os mod fremtidig undertrykkelse. Frank Lee, Taipei Representative Office in Denmark

For sart

»Den grisefarvede fortalelse afslører DRs problem«, skriver Katrine Winkel Holm i Dagens brev 9. januar. Hvilket synspunkt fra et bestyrelsesmedlem af DR. Jeg håber inderligt ikke, at det er DRs bestyrelses generelle holdning, som fru Katrine Winkel Holm er talsmand for. Kan man virkelig ikke være FOR sart? Nina Berrig, Vallensbæk