Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Min datter forstår ikke, at hun skal være en ludobrik som følge af en fejlslået integration i andre kommuner

Claus Jensen frygter, at tvangsfordelingen af de kommende gymnasieelever vil resultere i, at unge vælger deres drømmeuddannelse fra og går andre veje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da jeg er formand for skole- og børneområdet i Greve kommune, kom min ældste datter og spurgte mig, om det var rigtigt, at hun kunne risikere at blive tvunget på et andet gymnasium end vores lokale gymnasium i Greve, alene grundet hendes forældres indtægt? Svaret er ja.

I Greve kommune risikerer op 35 procent af de kommende gymnasieelever fra 2023 at blive tvunget til at transportere sig til et andet gymnasium i Storkøbenhavn – og med op til en times transport.

Regeringen har sammen med et flertal besluttet, at unge i de større byer ikke længere kan regne med at have en plads på en ungdomsuddannelse i deres lokalområde. Tvangsfordelingen har til hensigt at løse problematikken med integration og parallelsamfund på visse gymnasier. Samtidig afskaffes venteliste på private gymnasier, og der lægges loft på antallet af elever.

Min datter forstår ikke, at hun skal være en ludobrik som følge af en fejlslået integration i andre kommuner, og at hun sammen med resten af de unge i Greve kommune kan risikere en times transport til følge.

Hun vil som mange unge være i sit nærmiljø med venner og sit netværk, og det bliver aldrig det samme, hvis hun altid skal hjem med den sidste bus, eller ens studiekammerater også skal køre op til en time bare for at besøge hende til studiearbejde.

Jeg ved, at mange forældre ligesom mig er frustrerede over, at regeringen virkelig vil statsstyre og fratage de unge deres frie valg til et uddannelsessted. Jeg tror ikke, at tvang løser vores udfordringer med integration, når man på gammel sovjetisk stil flytter de unge rundt i regionen på kryds og tværs. Til gengæld frygter jeg, at tvang fører til, at unge vælger deres drømmeuddannelse fra og går andre veje.

I september måned besøger jeg Christiansborg og mødes med medlemmer af Venstres gruppe, som netop har stemt nej til forslaget, og jeg håber, at de kan være med til at sætte endnu mere fokus dette problem på Borgen, så også kommende gymnasieelever i hele landet kan vælge deres eget gymnasium til, hvis de vil.

Claus Jensen, formand: Skole- og børneudvalget, Greve Kommune (V)