Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mette Frederiksens logik må give mænd tidligere pension end kvinder

Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen, hilser på Arne, kendt fra partiets kampagne, efter hendes tale under Socialdemokratiets kongres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Tidligere pension til mænd

Arbejde adler. Sådan sagde vi i gamle dage, men nu er Danmark i høj grad blevet et fritidssamfund i stedet for, som tidligere, at være et arbejdssamfund. Vi har næsten verdensrekord i kort arbejdstid og lange ferier. Det er uforståeligt, at »arbejdernes partier« på venstrefløjen tilsyneladende mener, at arbejde er noget ondt, som skal overstås så hurtigt som muligt, og at man skal stræbe efter at gå på pension så tidligt som muligt, så man kan få fritiden til at hænge sammen, hvad der er svært, hvis man også skal arbejde.

De forstår ikke, at det at udføre et nyttigt arbejde godt, ligegyldig hvilket, giver en berettiget personlig tilfredsstillelse og stolthed, som vi alle bør værdsætte. Det er væsentligt at have en opgave at stå op til om morgenen og vide, at nogen har brug for en.

Desuden er der et uhyre vigtigt socialt aspekt. For manges vedkommende er arbejdskammeraterne og klienter i bredeste forstand den største og nærmeste voksne kontakt, man har. Efter pensioneringen bliver utroligt mange derfor meget ensomme og finder ud af, at fritid ikke bare er lykken.

Hvis man ikke længere kan klare sit arbejde af fysiske eller psykiske årsager, skal man naturligvis have adgang til førtidspension, og reglerne herfor skal muligvis revideres. Den skal imidlertid afhænge af et individuelt behov, hvilket kan være vanskeligt at vurdere, men ikke gives bredt som en rettighed til visse former for erhverv. Dette ville naturligvis også udløse protester fra de fag, der ikke tildeles denne ret.

Et af Mette Frederiksens hovedargumenter er, at alle bør have en lige lang pensionstid. I visse erhverv er levealderen kortere end i andre, så de må have ret til at trække sig tilbage tidligere, hvad enten det skyldes arbejdet eller usund livsstil. Det har Mette Frederiksen nok ikke tænkt helt igennem.

Kvinder lever ca. fire år længere end mænd. Ergo bør mænd have ret til at gå på pension fire år før kvinder, så de kan opnå den samme pensionslængde. Jeg tvivler på, at Mette Frederiksen tør fremsætte et sådant lovforslag, selvom det ellers er logisk nok ud fra hendes præmisser. Jan Buch, Frederiksberg C

Nationale test

Det er med bekymring, at vi ser, at den nationale test i skolerne nu skal afskaffes. Den skal erstattes af noget andet, oplyser ministeren. Men med hvad? Var det ikke en idé at have en ny model på plads, inden man vil afskaffe den eksisterende?

Nu er der jo intet nyt i, at venstrefløjen og de Radikales fornemste opgave er at gøre alle elever lige dumme. Test eller karaktergivning, om man vil, kan jo have to væsentlige formål:

1. At hjælpe og støtte de svage elever, så de ikke på et senere tidspunkt falder igennem og evt. havner i kviksandet, der er svært at komme op af.

2. At støtte de dygtige elever og evt. give dem et skulderklap og et incitament til at gøre det endnu bedre.

Vi lever i et samfund, hvor uddannelse, initiativ og viden er de parametre, vi fremover skal konkurrere på. Er vi ikke på stort set alle områder bedre end vore naboer, får vi svært ved at konkurrere i fremtiden. Så kære minister, det er en ommer! Uwe Krøger, Frederiksberg C

Socialdemokratiets kur er altid skattestigninger

I et indlæg i Berlingske hævder Socialdemokratiets finanspolitiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, at uanset diagnose er borgerlighedens kur altid skattelettelser. Man fristes til at sige, at for Socialdemokratiet er svaret rutinemæssigt og uanset diagnosen altid stigende skatter! Og det på trods af, at den nye røde regering har overtaget en dansk økonomi, som er meget robust med et historisk stort råderum. Men det er et faktum, som man nu gør man sig store anstrengelser for at bortforklare. Og det gør man selvfølgelig for at tale behovet for skattestigninger op. Skattestigninger, som vil gøre, at det bliver mindre attraktivt for mange danskere at tage et arbejde frem for passiv forsørgelse, og som vil gøre det endnu vanskeligere at rekruttere den arbejdskraft, som danske virksomheder har brug for.

Vi vedkender os gerne i Venstre, at vi finder det meget vigtigt, at det skal kunne betale sig at arbejde og for de grupper, der har de laveste indkomster. Det burde i øvrigt ikke være et kontroversielt synspunkt - ikke engang for den nuværende regering - det er simpelthen sund fornuft. Der er ikke behov for yderligere skattehop, hvis vi skal udvikle den danske velstand og velfærd. Uden velstand, ingen velfærd. Det burde Socialdemokratiet også kunne indse. Erik Skovgaard Nielsen, formand, Venstre i Dragør