Dette er et debatindlæg. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Mette Frederiksen og hendes uldlignings-hold minder mest af alt om grisene i Orwells »Kammerat Napoleon«

»Hvorfor skal folkepensionister i Lyngby-Taarbæk være nødsaget til at opgive hus og hjem på grund af en urimelig høj udligning, høj grundskyld, stigende ejendomsskatter o.s.v.? Mon ikke Udkantsdanmark burde hæve f.eks. grundskyld og ejendomsskatter?« spørger Else Johannessen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Udligning af folkepension

Folkepensionen er ens for alle pensionister, hvad enten man bor på Lolland, i Kalundborg eller Lyngby-Taarbæk. Men hvorfor skal folkepensionister i Lyngby-Taarbæk via udligning aflevere en del af deres folkepension til udlignings-folkepensionister i andre kommuner? Hvorfor skal folkepensionister i Lyngby-Taarbæk være nødsaget til at opgive hus og hjem på grund af en urimelig høj udligning, høj grundskyld, stigende ejendomsskatter o.s.v.? Mon ikke Udkantsdanmark burde hæve f.eks. grundskyld og ejendomsskatter? Hvad med den højt besungne ligestilling?

Med Mette Frederiksens indtræden i Statsministeriet skal jeg love for, at socialismens grimme fjæs rigtig er kommet til udtryk i en udligningsreform, som ingen vil fortælle, hvordan er blevet til. Mette Frederiksen og hendes tilrettede hold minder mest af alt om grisene i Orwells »Kammerat Napoleon.« Føj, siger jeg bare.

Else Johannessen, Kgs. Lyngby

Danmark er ikke grønt

Kære Dan Jørgensen

Din klimalov er det flotteste første skridt, vi har set. Det er dog også alt, det er. Det er et enkelt skridt, for vi er ikke tæt på målstregen. Vi er ikke i nærheden. På nogen måde. Og jeg er godt og grundigt træt af, at du går rundt og viser den frem som om du har fundet løsningen.

Løsningen er bindende klimamål, og hvad sker der, hvis du ikke overholder aftalen om de reduktionsmål? Hvor er de konsekvenser, der gør, at du synes det er mere attraktivt at opfylde målene end at lade være? Danmark er ikke grønt. Jeg gentager det gerne igen: Danmark er ikke grønt og vi skal ikke lade, som om vi er.

For at overholde Parisaftalen skal du ikke bare have et papir der står 70 pct. på, og derfor kan du ikke gå ud i verden og sige, at vi overholder Parisaftalen, når vi ikke engang har vedtaget din klimalov endnu. Lige nu kalder jeg klimaloven for din. Jeg giver ejerskabet over klimaloven til dig, fordi jeg kan ikke stå inde for at kalde den perfekt.

Klimaloven er en god begyndelse på det danske klimaeventyr, men jeg læser ikke historier

for deres gode begyndelser, men for deres lykkelige slutninger.

Rikke Damgaard Nielsen, talsperson for klimastrejken/Fridays for future Denmark

Med kaffe på ryggen og rundstykker på maven

Man ser det for sig. Efter DSBs jubelbudskab om igen at have genindført en form for catering i visse InterCityLyntog. Passagererne kan trygt lade madpakken blive hjemme.

En Michelin-mand  bevæger sig nu langsomt gennem togstammen fra København til Fredericia, ikke helt til Aalborg som da salgsvognen i 2014 var med hele vejen, men blev udfaset, fordi lønnen til en togstewardesse var blevet dobbelt så høj som for en SAS stewardesse.

Fra denne uge udfører en Michelin-lignende mand den ny servicefunktion i togstammerne påspændt en rygsæk (som DSB selv benævner det) med kaffe. Foran på den stakkels mand er spændt en holder med frisksmurte rundstykker, snacks og sandwichs. Herudover forskelligt slik. Har han mon det i lommerne?

Nu kommer den stakkels mand fra 7-Eleven, og han får i hvert fald ikke togstewardessens løn. Sig så ikke, at DSB ikke gør noget for sine passagerer.

Ejvind Olesen, Hørsholm

Symptombehandling af værste skuffe

For syv år siden var jeg med i en andelsboligbestyrelse, hvor vi på et bestyrelsesmøde drøftede muligheden for at indsætte pigge på jorden udenfor dørene i vores baggård. Det skal bemærkes, at denne andelsboligforening lå på Vesterbro, ikke så langt fra Mændenes Hjem.

Argumentet var, at man vil helst ikke ville have hjemløse mænd til at sove udenfor vores døre, og disse metalpigge skulle sørge for, at de fandt andre steder at sove. Forslaget blev prompte nedstemt, for selvfølgelig kunne vi ikke tillade os at have sådan et forfærdeligt menneskesyn.

Det er syv år siden - og det må desværre konstateres, at det forfærdelige menneskesyn er blevet meget normalt nu. Flere og flere steder i København er der skabt installationer hvis eneste formål er, at ophold ikke skal være behageligt. Design, der skal sikre, at hjemløse ikke opholder sig på stedet i længere perioder.

Og det er simpelthen noget af det mest forfærdelige. Ikke alene på grund af det menneskesyn, det står for. Vi gider ikke have dig - men også fordi vi får flere og flere hjemløse i Danmark og vi løser ikke hjemløshed ved at skabe bænke, der er ubehagelige at sidde på.

Der er behov for politisk prioritering af dette område. Regeringen har fået sat nogle ambitiøse mål vedrørende klimaet og arbejdsmarkedet - men hvad nu, hvis vi også satte et mål om nul hjemløse i Danmark?

Det er ikke et mål, man vinder valgkampe på, men måske burde sætte sig det mål fordi det er det rigtige at gøre - og ikke fordi man ønsker at vinde valg. Hvis vi fortsætter som nu, vil vi altid prakke problemerne videre til andre. Det er hverken ansvarligt eller holdbart i længden: og det er også på tide at få ændret vores fælles menneskesyn.

Badar Shah, medlem af Københavns Borgerrepræsentation (Å)